Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA innrømmer angreps-fiasko

I to uker blånektet USA for at flere amerikanske soldater ble skadd under det første forsøket på en kommando-operasjon inne i Afghanistan. Nå innrømmer de at 31 ble skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Pentagon-ledelsen og Det hvite hus betegnet operasjonen 20. oktober som en suksess, hevdet afghanske kilder fra første stund det motsatte.

Uklare videobilder fra nattoperasjonen, tatt av de amerikanske kommandosoldatene selv, ble vist på alle verdens fjernsynsstasjoner, ledsaget av budskapet om at nå var amerikanernes bakkeoperasjon innledet.

At Pentagons redigering av opptakene ga et alt annet enn sannferdig bilde av hva som faktisk hendte da soldatene fra Delta-styrken stormet en Taliban-forlegning på jakt etter bevegelsens leder mullah Mohammed Omar i utkanten av Kandahar, ble først kjent senere.

Endret strategi

Det første tegnet på at noe hadde gått galt, kom da Pentagon uv entet endret strategi i krigen. Ingen nye kommandoraid fulgte, samtidig som man både politisk og militært plutselig fattet fornyet interesse i den såkalte Nordalliansen.

De amerikanske bombeflyene konsentrerte seg om å teppebombe fronten og åpne veien til byer som Mazar-i-Sharif og Kabul for opposisjonsstyrkene, mens jakten på Osama bin Laden og mullah Mohammed Omar plutselig ble mindre viktig.

Samtidig begynte frustrerte amerikanske kilder med kjennskap til kommando-raidet mot Kandahar å snakke.

Britiske aviser avdekket at operasjonen hadde tvunget amerikanerne til å revurdere sin strategi, og legge planene om lignende operasjoner på is.

Britiske militære kilder advarte samtidig amerikanerne mot å gjennomføre operasjoner på bakken, uten først å skaffe skikkelig etterretningsinformasjon.

«Selvpåførte skader»

Den amerikanske gravejournalisten Seymour Hersh fulgte opp, og fikk gjennom sine gode kontakter i Pentagon servert hele fadesen på et sølvfat.

Resultatet ble en detaljert beskrivelse av operasjonen, der 12 amerikanske kommandosoldater ifølge Hershs kilder ble såret, tre av dem alvorlig.

Offisielt benektet amerikanske talsmenn dette, helt til forsvarsminister Donald Rumsfeld i går medga at 31 amerikanske soldater ble skadd under operasjonen.

Å gå så langt som til å innrømme at noen av soldatene var blitt såret i et Taliban-bakhold, slik militære amerikanske kilder har medgitt, ville Rumsfeld imidlertid ikke.

Ifølge ham var det utelukkende snakk om «lettere selvpåførte skader», som benbrudd under landing samt kuttskader i forbindelse med bruk av sprengladninger.

Kilder i Kandahar, som den engelske avisen The Guardian betegner som «pålitelige og uavhengige», opplyser at det ble funnet store mengder blod på stedet det slaget fant sted, samt «en amerikansk fot».

Evakuerte Karzai

Rumsfeld bekreftet tirsdag også Talibans påstand om at amerikanske helikoptre måtte komme mujahedin-lederen Hamid Karzai til unnsetning, og fly ham ut av Afghanistan.

Karzai hadde tatt seg over grensa i et forsøk på å skape opprør i Talibans rekker, men unnslapp med nød og neppe et angrep der flere av hans nærmeste menn ble tatt til fange.

- Etter forespørsel hentet vi ham og en liten gruppe av hans nærmeste tilhengere og soldater ut av Afghanistan, medga Rumsfeld i går.

Han avviste bestemt at det var snakk om noen redningsaksjon, og sa at Karzai - som ifølge Rumsfeld mottar amerikansk militærstøtte - var fløyet til Pakistan for «konsultasjoner».

Den amerikanske forsvarsministeren medga samtidig at USA har mistet to spionfly og ett helikopter under krigen mot Afghanistan, men fastholdt at dette skyldtes «dårlig vær».

Taliban har tidligere hevdet å ha skutt ned fire amerikanske fly og helikoptre, medregnet det som mistet understellet under kommandoraidet mot Kandahar.

(NTB)

<B>GLANSBILDE: Videoene og bildene USA viste mediene etter kommandoaksjonen, framsto som et glansbilde. Men til slutt måtte Pentagon fortelle sannheten.
SNAKKET USANT: USA hevdet hele tida at bare to amerikanere ble skadd i angrepet, og de ble skadd i en fallskjermulykke. Det viste seg å være usant.
Hele Norges coronakart