Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA innrømmer at 33 sivile ble drept i angrep i Afghanistan

- Etterforskningen har, beklageligvis, fastslått at 33 sivile ble drept og 27 såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

33 sivile ble drept i en trefning i Afghanistan der amerikanske styrker åpnet ild mot bolighus, ifølge en amerikansk gransking. Flere av de drepte var barn.

Hendelsen skjedde i landsbyen Boz i provinsen Kunduz i november i fjor. Amerikanske og afghanske soldater ble beskutt av Taliban-krigere som gjemte seg i boligene.

Amerikanske kampfly ble tilkalt, og ilden fra boligene ble besvart.

- Etterforskningen har, beklageligvis, fastslått at 33 sivile ble drept og 27 såret, heter det i en uttalelse fra forsvarsalliansen NATOs operasjon i Afghanistan.

Ingen vil likevel bli straffet for drapene, siden det amerikanske militæret mener deres styrker handlet i selvforsvar.

Rasende foreldre

Granskernes konklusjon er i tråd med tidligere uttalelser både fra USA, FN og afghanske myndigheter. FN har tidligere sagt at de sivile trolig ble drept av amerikanske kampfly som ble kalt inn for å hjelpe bakkestyrkene.

Rasende foreldre bar døde barn gjennom gatene etter angrepet i Boz. Lemlestede, døde barn ble kjørt av pårørende i åpne biler gjennom byen Kunduz.

Lokale myndigheter mener antallet drepte i angrepet var høyere enn det amerikanerne opererer med. Over 50 mennesker ble drept, ifølge Toryalia Kakar, som er vararepresentant i Kunduz' provinsråd.

Han mener USA må gi kompensasjon til de pårørende, som også fikk boliger og eiendeler ødelagt.

Soldater drept

Det amerikanske militæret understreker at det var Taliban-krigerne som valgte å gjemme seg sammen med sivile i bolighus. To amerikanske og tre afghanske soldater skal ha blitt drept av skudd avfyrt fra husene.

Også Afghanistans president Ashraf Ghani har kritisert Taliban for bruk av kvinner og barn «som skjold» i Boz. Flere av de sivile som ble drept, skal ha vært barn av Taliban-krigerne.

- Uavhengig av omstendighetene beklager jeg på det dypeste at uskyldige liv gikk tapt, sier general John Nicholson, øverstkommanderende for USAs styrker i Afghanistan.

Selv om antall amerikanske soldater i Afghanistan er kraftig redusert, er fortsatt 10.000 igjen i landet.

I årens løp har det vært mange hendelser hvor afghanske sivile er blitt drept av vestlige soldater. I 2015 ble 42 mennesker drept i et amerikanske luftangrep som rammet et sykehus drevet av organisasjonen Leger Uten Grenser i Kunduz.

En rekke amerikanske soldater fikk disiplinærstraff etter angrepet, som Leger Uten Grenser kalte en krigsforbrytelse.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media