Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA innrømmer fiasko

Etter å ha blånektet i to uker, innrømmer nå USA at 31 amerikanske soldater ble skadd under det første forsøket på en kommando-operasjon inne i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Pentagon-ledelsen og Det hvite hus betegnet operasjonen 20. oktober som en suksess, hevdet afghanske kilder fra første stund det motsatte.

Uklare videobilder fra nattoperasjonen, tatt av de amerikanske kommandosoldatene selv, ble vist på alle verdens fjernsynsstasjoner, ledsaget av budskapet om at nå var amerikanernes bakkeoperasjon innledet.

At Pentagons redigering av opptakene ga et alt annet enn sannferdig bilde av hva som faktisk hendte da soldatene fra Delta-styrken stormet en Taliban-forlegning på jakt etter bevegelsens leder mullah Mohammed Omar i utkanten av Kandahar, ble først kjent senere.

Endret strategi

Det første tegnet på at noe hadde gått galt, kom da Pentagon uventet endret strategi i krigen. Ingen nye kommandoraid fulgte, samtidig som man både politisk og militært plutselig fattet fornyet interesse i den såkalte Nordalliansen.

De amerikanske bombeflyene konsentrerte seg om å teppebombe fronten og åpne veien til byer som Mazar-i-Sharif og Kabul for opposisjonsstyrkene, mens jakten på Osama bin Laden og mullah Mohammed Omar plutselig ble mindre viktig.

Samtidig begynte frustrerte amerikanske kilder med kjennskap til kommando-raidet mot Kandahar å snakke.

Britiske aviser avdekket at operasjonen hadde tvunget amerikanerne til å revurdere sin strategi, og legge planene om lignende operasjoner på is. Britiske militære kilder advarte samtidig amerikanerne mot å gjennomføre operasjoner på bakken, uten først å skaffe skikkelig etterretningsinformasjon.

«Selvpåførte skader»

Den amerikanske gravejournalisten Seymour Hersh fulgte opp, og fikk gjennom sine gode kontakter i Pentagon servert hele fadesen på et sølvfat.

Resultatet ble en detaljert beskrivelse av operasjonen, der 12 amerikanske kommandosoldater ifølge Hershs kilder ble såret, tre av dem alvorlig.

Offisielt benektet amerikanske talsmenn dette, helt til forsvarsminister Donald Rumsfeld tirsdag medga at 31 amerikanske soldater ble skadd under operasjonen. Å gå så langt som til å innrømme at noen av soldatene var blitt såret i et Taliban-bakhold, slik militære amerikanske kilder har medgitt, ville Rumsfeld imidlertid ikke.

Ifølge ham var det utelukkende snakk om «lettere selvpåførte skader», som benbrudd under landing samt kuttskader i forbindelse med bruk av sprengladninger.

Kilder i Kandahar, som den engelske avisen The Guardian betegner som «pålitelige og uavhengige», opplyser at det ble funnet store mengder blod på stedet det slaget fant sted, samt «en amerikansk fot».

(NTB)

INNRØMMELSER: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld måtte i går innrømme tabben i Afghanistan.
Hele Norges coronakart