Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA innrømmer for første gang at NSA-overvåkning har blitt brukt til å bygge opp en kriminalsak

Terrorsiktet ble overvåket.

OVERVÅKET: For første gang innrømmer amerikanske myndigheter at NSA-overvåkning har ført til siktelse i en kriminalsak. Foto: Patrik Stollarz / AFP Photo
OVERVÅKET: For første gang innrømmer amerikanske myndigheter at NSA-overvåkning har ført til siktelse i en kriminalsak. Foto: Patrik Stollarz / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang har amerikanske myndigheter informert en terrorsiktet om at overåkningprogrammer fra National Security Agency (NSA) har blitt brukt til å bygge en sak mot ham, skriver Wall Street Journal.

Flere har den siste tida tatt til orde for at påtalemyndighetene bør opplyse om det hvis viktige bevis i en straffesak er innhentet ved hjelp av NSA sine overvåkningsprogrammer.

Torsdag forrige uke saksøkte organisasjonen ACLU (American Civil Liberties Union) amerikanske myndigheter, og krever et svar på hvilke rutiner myndighetene har når det gjelder å opplyse kriminelle om når de overvåkes av NSA, skriver The Hill.

- Søksmålet tar sikte på å få fram hvordan myndighetene rettferdiggjør å holde lovbrytere uvitende om bevis basert på NSA-overvåkning, og hvordan dette fungerer i dag, sier advokat Patrick Toomey i en uttalelse. 

Skulle til Syria Det er den terrorsiktede Jamshid Muhtorov som nå har blitt informert om at overvåkningsmateriale fra NSA har blitt brukt til å bygge opp en sak mot ham.

Muhtorov er siktet i Colorado for å ha gitt materiell støtte til terrororganisasjonen Islamic Jihad Union. Ifølge påtalemyndigheten skal han ha planlagt å reise til Syria for å slå seg til en gruppe der.

Utifra rettsdokumentene ser det ut til at myndighetene har overvåket e-posten hans, fulgt med på netthistorikken og sporet telefonene hans, skriver Wall Street Journal.

Det er første gang USA innrømmer at noen har blitt siktet i en kriminalsak som følge av NSA-overvåkning.

Nekter straffskyld Muhtorov ble arrestert etter at han kjøpte en flybillett til Tyrkia i 2012.

Ifølge påtalemyndigheten skal han ha planlagt å reise derifra til Syria for å kjempe mot regimet til Bashar al-Assad. Selv nekter han straffskyld.

Ifølge påtalemyndigheten skal han også ha kommunisert med administratoren av en usbekisk nettside. 

STARTET NSA-AVSLØRINGENE: Edward Snowden jobbet hos NSA før han leverte en rekke graderte dokumenter som viste hvordan amerikanske myndigheter overvåker enkeltpersoner, til journalister i den britiske avisa The Guardian. Foto: Glenn Greenwald and Laura Poitras / The Guardian / AP Photo
STARTET NSA-AVSLØRINGENE: Edward Snowden jobbet hos NSA før han leverte en rekke graderte dokumenter som viste hvordan amerikanske myndigheter overvåker enkeltpersoner, til journalister i den britiske avisa The Guardian. Foto: Glenn Greenwald and Laura Poitras / The Guardian / AP Photo Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling