BEGYNNER Å BLI UPOP: Etter påstandene om at NSA skal ha avlyttet telefonen til Tyskland-sjef, Angela Merkel, og 35 andre statsledere, begynner president Barack Obama å merke stadig kjøligere skuldre fra sin venner i verden. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
BEGYNNER Å BLI UPOP: Etter påstandene om at NSA skal ha avlyttet telefonen til Tyskland-sjef, Angela Merkel, og 35 andre statsledere, begynner president Barack Obama å merke stadig kjøligere skuldre fra sin venner i verden. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpixVis mer

USA innrømmet «venne-krise» før kveldens gigantavsløring

Begynner å bli blant klassens upopulære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At USA har et velutviklet overvåkingsnettverk vil neppe komme som en overraskelse på mange. Men at de kan ha overvåket noen av sine nærmeste venner og allierte, setter nå sinnene i kok i flere nasjoner.

USA og Barack Obama begynner å bli blant de mest upopulære i klassen. En etter en ser ut til å fryse ut stormakten etter anklagene om at Obama og co skal ha avlyttet Tysklands forbundskansler Angela Merkels telefon og 35 andre statsledere.

Merkel tok en sint telefon til Det hvite hus og lurte på hva i all verden som skjedde. Frankrike, Brasil og Mexico er land som allerede har markert avstand, skriver The Guardian.

Misnøye i Midtøsten Men også blant de dyrbare allierte i Midtøsten begynner stemningen å bli dårlig. Saudi Arabia signaliserte sammen med Israel, Jordan og De forente emirater en endring i holdningen til USA etter deres politikk mot Iran og Syria, skriver The Guardian.

- NSA-avsløringene har helt klart skapt spenning i forholdet vårt til noen land, og vi håndterer det gjennom våre diplomatiske kanaler, sa pressekontakt Jay Carney for Det hvite hus etter Merkel-avsløringen i går.

Etter dagens påstander har det foreløpig vært taust.

- Dette er svært viktige forhold både økonomisk og for sikkerheten vår, og vil skal jobbe for å opprettholde så tette bånd som mulig, sa han videre.

Begynte med Frankrike Det begynte på mandag, da den franske avisen Le Monde skrev at den amerikanske etterretningstjenesten hadde overvåket flere millioner telefonsamtaler på fransk jord og president François Hollande. Den amerikanske ambassadøren ble kalt inn på teppet og fikk beskjed om at slik praksis mellom samarbeidspartnere var «totalt uakseptabelt».

Og ut over uken har det bare blitt verre og verre.  

Tyskland Onsdag avslørte den tyske avisen Der Spiegel at USA kan ha avlyttet Tysklands forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon over flere år.

- Når slikt skjer mellom nære venner og partnere, som Tyskland og USA har vært i mange tiår, er det et grovt tillitsbrudd. Denne virksomheten må umiddelbart opphøre, het det i en kunngjøring fra Merkels kontor.

AVLYTTA? Tyskland forbundskansler Angela Merkel kan ha blitt avlyttet av sine amerikanske venner. Foto: REUTERS / Yves Herman / NTB scanpix
AVLYTTA? Tyskland forbundskansler Angela Merkel kan ha blitt avlyttet av sine amerikanske venner. Foto: REUTERS / Yves Herman / NTB scanpix Vis mer

Jay Carney ved Det hvite hus forsikret onsdag Merkel og pressen om at USA ikke overvåker og ikke skal overvåke Merkel. Etter pressekonferansen ble det ettertrykkelig påpekt at Carney ikke ville svare på om USA hadde overvåkt Merkel tidligere.

Torsdag kalte Merkel inn USAs ambassadør i Tyskland for å få en forklaring om den angivelige telefonovervåkingen.

Statsansatte i Italia The Guardian-journalist Glenn Greenwald, som var en av de første som jobbet med Snowden-avsløringene, sa torsdag til den italienske L`Espresso at NSA har overvåket italienske statsansatte.

L`Espresso skriver at avsløringene nå skaper en «diplomatisk storm» mellom USA og deres allierte.

SPENNING: Talsmann Jay Carney i Det hvite hus har ikke uttalt seg etter påstanden om masseavlyttinga av statsledere. Foto: AP / Charles Dharapak / NTB scanpix
SPENNING: Talsmann Jay Carney i Det hvite hus har ikke uttalt seg etter påstanden om masseavlyttinga av statsledere. Foto: AP / Charles Dharapak / NTB scanpix Vis mer