USA innser at denne krabaten kan forsvinne

Men vil ikke ha klimatiltak som kan true amerikansk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) USA har nå listet isbjørnen som en truet dyreart fordi den arktiske isen smelter. Forskerne skylder på klimaforandringene, melder BBC.

På vegne av amerikanske myndigheter spår forskerne at to tredjedeler av isbjørnstammen som teller rundt 25 000 individer kan ha forsvunnet innen 2050.

Amerikanske myndigheter er imidlertid klare på at listingen av isbjørnen som utrydningstruet ikke vil føre til tiltak mot global oppvarming, skriver nyhetsbyrået AP.

Miljøforkjempere har uttrykt misnøye med at ikke mer vil bli gjort for å beskytte isbjørnens boområder.

USAs innenriksminister Dirk Kempthorne sier regjeringen listet isbjørnen som truet etter råd fra forskere, men understreker at det vil få begrenset betydning.

- Listingen vil verken stoppe klimaforandringene eller hindre isen fra å smelte, sier Kempthorne. Han mener alle store aktører i verdensøkonomien må trekke sammen dersom nødvendig forandring skal skje.

Kempthorne gjør det også klart at listingen av isbjørnen som truet ikke vil bli «misbrukt» i politiske prosesser mot klimaforandringene som kan føre til «skade på samfunnet og amerikansk økonomi».

Innenriksministeren sier mer nå vil gjøres for å overvåke isbjørnpopulasjonen i Alaska, og at de vil samarbeide i større grad med andre lands myndigheter for å beskytte arten.

Miljøorganisajonene synes ikke dette er nok.

- De er villige til å bli sittende og se på at isbjørnen blir utryddet, sier John Kostyack i National Wildlife Federation.

I februar solgte Bush-administrasjonen borerettigheter for olje og gass utenfor kysten i Alaska, i områder hvor isbjørn holder til.