USA: Iran har skutt opp ballistisk missil

Iran har gjennomført en prøveoppskyting av en mellomdistanserakett, ifølge USAs utenriksminister Mike Pompeo.

- Det iranske regimet har nettopp gjennomført en prøveoppskyting av en mellomdistanserakett som har kapasitet til å bære flere stridshoder. Missilet har en rekkevidde som gjør det mulig å treffe deler av Europa, samt hvor som helst i Midtøsten, skriver Pompeo i en uttalelse.

Amerikanske myndigheter skriver at den påståtte rakettoppskytingen strider mot FNs sikkerhetsråds resolusjon 2231, som ber Iran om å avholde seg fra visse ballistiske rakettaktiviteter. Vestlige land mener dette betyr at landet er underlagt et klart forbud, mens Russland og Kina deler Irans syn om at resolusjonen bare ber Iran om frivillig å avholde seg fra slike aktiviteter.

Pompeo er blant dem som leser resolusjonen som et forbud, som nekter Iran «å utføre enhver aktivitet knyttet til ballistiske missiler designet for å kunne levere atomvåpen, inkludert oppskytinger som benytter seg av en slik missilteknologi».

- Slik vi har advart om en stund nå, så øker omfanget av Irans missiltesting og spredning. Risikoen for eskalering i regionen øker, dersom vi ikke klarer å gjenopprette avskrekking, skriver Pompeo og legger til:

- Vi fordømmer disse aktivitetene, og oppfordrer Iran til å umiddelbart stoppe alle aktiviteter knyttet til ballistiske missiler som kan utstyres med atomstridshoder.

Dagbladet kommer tilbake med mer.