USA: Israel har rett til å borde Gaza-skip

Visepresident Joe Biden forsvarer Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| USAs visepresident Joe Biden forsvarer Israels rett til å borde skip på vei til Gazastripen som et tiltak for å hindre våpensmugling.

- Israel har en ubetinget rett til å ta hånd om sine sikkerhetsinteresser, sa Biden i et intervju med TV-stasjonen PBS onsdag.

Mens en lang rekke andre land har fordømt Israels bording av konvoien i internasjonalt farvann mandag, har USA vært mer forsiktig i sine uttalelser. Amerikanske myndigheter har nøyd seg med å kreve en gransking av hendelsen og å beklage at ni mennesker ble drept.

- Legitimt Israel lover å stanse alle nye skip som nærmer seg Gaza. Biden mener praksisen kan forsvares fordi den hindrer smugling av våpen til Hamas, som har makten på Gazastripen.

- Det er legitimt for Israel å si: Vi vet ikke hva som er om bord på dette skipet, framholder Biden.

Visepresidenten mener samtidig at det er viktig å forsøke å presse Israel til å tillate at byggematerialer og andre varer fraktes inn på Gazastripen.

- Ønsket vold Også lederen for Demokratene i Representantenes hus, Steny Hoyer, mener Israel var i sin fulle rett da skipene med hjelpesendinger til Gazastripen ble bordet.

 - Mens fem av de seks skipene i konvoien reagerte fredelig da de ble møtt av israelske styrker, var aktivister om bord på Mavi Marmara åpenbart oppsatt på å skape en voldelig konfrontasjon, sier Hoyer.

FORSVARER ISRAEL: USAs visepresident Joseph Biden. Foto: JUSTIN LANE/EPA
FORSVARER ISRAEL: USAs visepresident Joseph Biden. Foto: JUSTIN LANE/EPA Vis mer

Han legger til at både Kongressen og den amerikanske regjeringen er fast bestemt på å unngå en fordømmelse av Israel i FNs sikkerhetsråd. Onsdag vedtok et annet FN-organ, Menneskerettighetsrådet, å nedsette en kommisjon som skal granske den israelske operasjonen.

Vedtaket inneholdt også en fordømmelse av bordingen. Norge og 31 andre land stemte for forslaget, mens Italia, Nederland og USA stemte mot. Kjølig forhold Forholdet mellom USA og Israel har vært forholdsvis kjølig de siste månedene, blant annet som følge av Israels beslutning om å bygge nye boliger for jøder i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Avgjørelsen om å bygge over 1.500 boliger ble kunngjort i mars mens Biden var på besøk i Israel. Visepresidenten reagerte med å fordømme byggeprosjektene. Onsdag gjorde Biden det klart at det har vært uoverensstemmelser mellom myndighetene i de to allierte landene. Men samtidig hevdet han at president Barack Obama leder den regjering i USAs historie som i sterkest grad har støttet Israels sikkerhet.

(NTB)

KOM TIL ISTANBUL: De norske aktivistene ankom IStanbul i natt. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
KOM TIL ISTANBUL: De norske aktivistene ankom IStanbul i natt. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer