USA jakter på kilden til lekkasjen i overvåkingssaken

Samtidig har Washington Post fått tak i enda et hemmeligstemplet dokument.

ETTERFORSKER LEKKASJEN: Amerikansk etterretningstjeneste ba i går det amerikanske justisdepartementet sette i gang en rettslig undersøkelse for å finne kilden til lekkasjen.
ETTERFORSKER LEKKASJEN: Amerikansk etterretningstjeneste ba i går det amerikanske justisdepartementet sette i gang en rettslig undersøkelse for å finne kilden til lekkasjen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til fredag ble det kjent at amerikansk etterretningen har hatt tilgang til serverne til selskaper som Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple.

Nå er jakten på den eller de som lekket de topphemmelige opplysningene om at sikkerhetstjenesten NSA overvåker telefonsamtaler og datatrafikk, i full gang i USA, skriver The Guardian.

Straffeforfølgelse Ifølge avisa ønsker Det hvite hus debatten om personvernet velkommen, samtidig som justisdepartementet  og FBI sier at de som lekket opplysningene vil kunne risikere straffeforfølgelse.

Det var den britiske avisa The Guardian som først kom med avsløringene om at den militære etterretningstjenesten NSA har tilgang til opplysninger om teletrafikken til flere millioner kunder hos Verizon.

Overvåkingsprosjektet, som trolig er det største noensinne i et fritt land, har fått kodenavnet Prism.

Kravet om rettslig undersøkelse er underskrevet av NSA, ifølge Shawn Turner som er talsmann for den nasjonale etterretningstjenesten.

Enda et dokument Washington Post har nå fått tak i enda et hemmeligstemplet dokument, og skriver at planen -Presidential Directive 20 - gikk ut til landets sikkerhets- og etterretningssjefer i fjor høst.

Presidential Directive 20 omfatter omfatter ifølge avisa en rekke prosedyrer for å sikre at nettangrep er lovlig og at USA skal kunne gjennomføre et dataangrep uten foregående advarsler på motstandere jorda rundt.

Lekkasjen om dokumentet kan komplisere samtalene Obama nå har med sin kinesiske kollega, president Xi Jinping, skriver NTB.

Det 18 sider lange dokumentet beskriver en «prosedyre for it-operasjoner som kan få betydelige konsekvenser», skriver Washington Post.