Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA jakter på spøkelser og lik

Etterforskere fra USA har i fem år gjennomsøkt Russland og eks-Sovjetunionen på jakt etter amerikanske soldater som er savnet fra spionoppdrag under den kalde krigen. Håpet er å finne en amerikansk veteran gjemt bort i en ukjent fangeleir, på et psykiatrisk sjukehus eller glemt i en landsby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fem års leting, utallige kilometer med flysøk og ganske mange millioner dollar har de funnet ett eneste lik: Levningene etter spionflygeren John Robertson Dunham, som ble skutt ned over Sovjetunionen i 1952.

- Vi kan ikke utelukke muligheten for at en amerikansk soldat fortsatt er i live et eller annet sted i Russland eller i de tidligere sovjetrepublikkene, sier Denis Clift, som leder den amerikanske etterforskningen, til nyhetsbyrået Associated Press.

Sammen med russiske etterforskere gjennomfører amerikanerne avhør av gamle menn med brystet fullt av medaljer for å få fram detaljer om nedskutte amerikanske fly.
Avhørene pågår time etter time. Noen husker at flyet ble hevet, andre sier det aldri ble funnet. Veteranene snakker ikke for mye. Det er Stalins gamle garde som i alle fall husker det kunne være farlig å snakke med utlendinger.

Spøkelser

Amerikanerne jakter på spøkelser fra den kalde krigen. Rykter om amerikanske soldater i Stalins fangeleirer har overlevd den kalde krigen og ni års fred. Ett eksempel er spionflyet med ti mann om bord, som ble skutt ned over Østersjøen i 1950.

To amerikanske fanger, som ble løslatt og sendt hjem fra Sovjetunionen i 1955, fortalte rykter om at åtte mann fra spionflyet var sett i en fangeleir i Vorkuta.
USA krevde en forklaring, russerne benektet det hele, og nå, 47 år etter, blir denne nedskytingen i Østersjøen etterforsket av amerikanske og russiske tjenestemenn.

Tradisjon

Amerikanerne har lang tradisjon i å ettersøke savnede amerikanere. Også de døde skal hjem. Under den amerikanske borgerkrigen fra 1861 til 1865 fulgte begravelsesagentene nordstatsarmeen og balsamerte falne soldater hvis familien kunne betale.

I dag legger familiene til savnede soldater press på myndighetene i Washington, og jakten på spøkelser fortsetter.

Ektemannen

Jean Reynolds Howard er en av dem. Hennes første mann, Robert Reynolds, var navigatør på flyet som ble skutt ned over Østersjøen i 1950.

Hun leste en artikkel om «amerikanske spøkelser i Gulag» og dro til Moskva for å jakte på sin første ektemann.
Etterforskerne trodde de var på sporet av noe da en litauer i 1992 husket at han hadde møtt en amerikansk «Robert» i Irkutsk i 1950. Men han kunne ikke identifisere ham på bilder.

Robert er fortsatt savnet, antatt død.
Generalen som ledet forsøket på å heve flyet skrev til Stalin i 1950 at flyet ikke var mulig å finne.

Generaler løy sjelden for Stalin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!