USA jakter på svensk ubåt

Har gjemt seg i Stillehavet i snart ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske ubåten HMS Gotland har siden juni i fjor gjemt seg i Stillehavet. Fly, skip og helikoptre fra det amerikanske forsvaret har lett etter ubåten, men har ikke klart å finne den.

Katt og mus-leken er en øvelse avtalt mellom USA og Sverige. Svenskene har nemlig en svært avansert teknikk i sine ubåter, som amerikanerne er interessert i å lære mer om.

- Stirling-systemet gjør oss i stand til å være under vann i flere uker av gangen uten å måtte komme til overflaten for å lade batteriene eller trekke inn luft, sier Rickard Boberg, sjefsingeniør på HMS Gotland til navynews, nettstedet til USAs marine.

Motorene er stillegående og behøver ikke luft, ifølge det svenske forsvaret.

Trenger mer tid

Amerikanerne har leid inn ubåten siden juni i fjor. Nå blir avtalen trolig forlenget i ett år til, fordi de har hatt så store problemer med å finne ubåten. Også fartøy fra det kanadiske og australske forsvaret har deltatt i letingen uten hell.

- Vi bidrar med en kompetanse som US Navy ikke har. For vår del er det nyttig å få øve i farvann som vi ikke har vært i tidligere, sier kommandør Anders Järn til mil.se.

Stillehavet er dypere og har høyere saltinnhold enn farvannene rundt Sverige. Dette påvirker blant annet muligheten til å avlytte andre fartøy og gjemme seg for deres sonarer. Svenskene er derfor svært interessert i å oppholde seg lenger i Stillehavet, ellers vil de bare få være i området på kortere øvelser.

TIL STILLEHAVET: HMS Gotland har gjemt seg i Stillehavet i snart ett år. Det amerikanske forsvaret har lett etter ubåten siden juni uten å finne den. Foto: US NAVY
TIL STILLEHAVET: HMS Gotland har gjemt seg i Stillehavet i snart ett år. Det amerikanske forsvaret har lett etter ubåten siden juni uten å finne den. Foto: US NAVY Vis mer

USA betaler

Det svenske forsvaret er postitiv til å forlenge avtalen med ett år, skriver Blekinge Läns Tidende.

De har nylig bedt regjeringen om tillatelse og regner med å få fortsette. USA betaler alle merkostnader i forbindelse med øvelsen.

- Både amerikanerne og vi er veldig interesserte i å fortsette samarbeidet. Vi ønsker å fordype det enda mer og trekke mer lærdom fra hverandre, sier stabssjef Jens Plambeck.

Se video av ubåten her.

Les mer i reisebrev fra besetningen ombord på HMS Gotland, på det svenske forsvarets hjemmesider.

USA jakter på svensk ubåt
TIL USA: Her ankommer den svenske ubåten HMS Gotland San Diego i USA 27. juni i fjor.
IMPONERER: HMS Gotland har svært avansert teknologi som amerikanerne vil lære mer om. Bare Japan har lignende teknologi i sine ubåter, som de har kjøpt fra svenskene.