USA jakter på terrorskip

Amerikansk etterretning jakter på minst 15 lasteskip som de tror kontrolleres av Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonaliteten til alle skipene er ikke kjent, men amerikanske spionsatellitter og overvåkingsfly forsøker etter beste evne å holde øye med dem hvor enn de befinner seg på verdenshavene. USA frykter at bin Laden benytter skipene til å transportere al-Qaida-medlemmer, bomber og penger, men amerikanske tjenestemenn medgir at man ikke helt vet hva de har i lasten, melder Washington Post.

Enkelte amerikanske kilder har tidligere hevdet at Osama bin Laden har kontrollert en flåte på 50 skip, men anslaget er nå redusert. At skipene ofte bytter navn og omregistreres gjør arbeidet med å overvåke dem vanskelig. En av dem som skal ha bidratt til å kaste lys over nettverket er Abd al-Rahim al-Nashiri som ble pågrepet i november. Ifølge Washington Post skal han ha vært hjernen bak Osama bin Ladens strategi til sjøs.

Våpentransport

Ifølge kilder i den amerikanske marinen blir et av skipene, som er registrert i øystaten Tonga, brukt til å transportere al-Qaida-medlemmer i Middelhavet. Et annet skip skal ha blitt brukt for å transportere sprengstoffet som i 1998 ble benyttet mot to amerikanske ambassader i Afrika, mener amerikansk etterretning.

Ifølge Washington Post har USA siden terrorangrepene 11. september 2001 skjerpet kontrollen av lasteskip som anløper landets havner kraftig, av frykt for at amerikansk skipsfart kan bli neste terrormål.

(NTB)