Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA kaller hjem diplomater fra land som dropper Taiwan for Kina

USA kaller hjem toppdiplomatene sine fra Den dominikanske republikk, El Salvador og Panama etter at landene nylig etablerte bånd med Kina og droppet Taiwan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utenriksdepartementet har tilbakekalt USAs ambassadør til Den dominikanske republikk Robin Bernstein, USAs ambassadør til El Salvador Jean Manes og USAs Charge d'Affaires til Panama Roxanne Cabral, heter det i en uttalelse fra amerikanske myndigheter fredag.

Forklaringen som oppgis er at de tre diplomatene skal hjem for å diskutere med ledere i den amerikanske regjeringen hvordan USA kan støtte sterke uavhengige, demokratiske institusjoner og økonomier i hele Mellom-Amerika og Karibia. Avgjørelsen knyttes imidlertid til Taiwan og Kinas kniving om Taiwans allierte.

Det er kun kort tid siden Taiwan i august brøt alle diplomatiske bånd med El Salvador. Årsaken var da at El Salvador hadde valgt å opprette forbindelser med Kina, etter først å ha bedt Taiwan om penger til et dyrt havneutviklingsprosjekt Taiwan ikke ville finansiere.

Taiwan og Kina har i mange kjempet for diplomatisk anerkjennelse fra flest mulig land og brukt økonomisk støtte og annen hjelp som forhandlingskort når de har søkt å knytte til seg mindre bemidlede land som allierte.

Etter at El Salvador byttet fra Taiwan til Kina står Taiwan igjen med kun 17 allierte rundt om i verden, den viktigste av dem er USA, ettersom stadig flere knytter tettere kontakt med Kina. Kina regner Taiwan som en del av sitt territorium. Øya ble i praksis atskilt fra Kina i 1949 under den kinesiske borgerkrigen, men er ikke godkjent som eget land av FN.

Hele Norges coronakart