UMULIG Å ØDELEGGE?: Iran har begynt å høyanrike uran inne i et nytt underjordisk anlegg ved den hellige byen Qom, ifølge diplomatkilder. Området skal være godt beskyttet mot luftangrep, men er det egentlig umulig å ødelegge? Dette satellittbildet er tatt for to år siden. Foto: AP Photo/GeoEye Satellite Image, IHS Jane's Analysis
UMULIG Å ØDELEGGE?: Iran har begynt å høyanrike uran inne i et nytt underjordisk anlegg ved den hellige byen Qom, ifølge diplomatkilder. Området skal være godt beskyttet mot luftangrep, men er det egentlig umulig å ødelegge? Dette satellittbildet er tatt for to år siden. Foto: AP Photo/GeoEye Satellite Image, IHS Jane's AnalysisVis mer

- USA kan angripe Irans atom-bunker med ny monsterbombe

Ikke umulig å ødelegge det underjordiske anlegget, mener eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble det kjent at Iran høyanriker uran i en hemmelig bunker dypt inne i et fjell i nærheten av den hellige byen Qom. Sentrifugene i Fordo-anlegget kan produsere uran anriket opp til 20 prosent, noe som betyr at denne uranen raskere og enklere kan bli oppgradert til bruk i en atombome.

Ifølge lederen for Irans atomprogram, Fereidoun Abbasi, er anlegget også «umulig å ødelegge».

Forsvarseksperter mener imidlertid anlegget kan angripes, med en av de største konvensjonelle bombene som noensinne er blitt bygget.

«Monsterbombe» Nærmere bestemt er det snakk om en bombe på nesten 14 tonn, spesiallaget nettopp for å kunne slå til mot underjordiske mål, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Monsterbomben, som inneholder mer enn 2,4 tonn eksplosiver, ble levert til det amerikanske forsvarets flybase i Missouri i september i fjor.

Sjansene for at selv denne bomben kan pulverisere nok stein til å ødelegge anrikningsanlegget i Fordo er små, men likevel ikke så små at Teheran kan se bort i fra denne trusselen, mener forsvarseksperter Reuters har snakket med.

Mangel på informasjon Den nye bomben «løser ikke Fordo-problemet, men gjør det enklere», mener assisterende professor ved Columbia University, Austin Long.

Også den London-baserte forsvarseksperten John Cochrane mener bomben kan brukes i et eventuelt angrep, men at det på ingen måte er sikkert at et slikt angrep vil lykkes.

Et av de største problemene med et angrep mot Fordo-anlegget, er mangel på informasjon. Det er uklart nøyaktig hvor det ligger, hvor dypt det ligger, og hvor tunnelen går. Inspektører fra det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har imidlertid inspisert anlegget. Selv om deres arbeid er konfidensielt, er det mange som tror vestlige etterretningsbyråer har en viss kjennskap til anleggets struktur.

- Israel har ikke mulighet Reuters har også snakket med en person i de amerikanske myndighetene, som sier et angrep mot Fordo er «vanskelig, men ikke umulig».

De fleste ekspertene Reuters har snakket med, mener USA er det eneste landet som har mulighet til å gjennomføre et angrep med konvensjonelle luftvåpen.

Israel mangler evne til å nå inn til anlegget, som antas å ligge rundt 80 meter under bakken. I motsetning til USA, har de heller ingen stor bunker-bombe. Et israelsk angrep vil derfor kreve andre midler, som sabotasje og spesialstyrker.

Ytterligere eskalering En talskvinne for amerikanske myndigheter sa mandag at Iran «ytterligere forsterker» bruddene mot sine internasjonale forpliktelser hvis det stemmer at de har begynt å anrike 20 prosents uran ved Fordo-anlegget.

Vesten mistenker at Iran prøver å utvikle en atombombe med sitt atomprogram, noe iranske myndigheter stadig benekter.

Kritikerne av Irans atomprogram mener likevel et militært angrep mot Irans anrikningsanlegg er den siste - og verste utveien. Ikke bare vil det føre til tap av sivile liv, men kan også føre til regional krig og store, globale økonomiske problemer. Et angrep vil høyst sannsynlig også bare forsinke, ikke ødelegge, Irans atomprogram, mener kritikere av et eventuelt militært angrep.

- Utelukker ingen muligheter Ifølge Reuters, betrakter imidlertid amerikanske myndigheter muligheten for et amerikansk angrep som et viktig pressmiddel mot Iran. Å framtille et slikt angrep som mulig, er derfor en viktig del av deres strategi.

- Vi utelukker ingen muligheter, sa den amerikanske forsvarsministeren Leon Pannetta da han nylig var gjest i debattprogrammet «Face the Nation» på CBS News.

USAs forsvarssjef, general Martin Dempsey ønsket ikke å diskutere hvor vanskelig det er å ødelegge Irans atomanlegg.

- Men jeg vil si at det er vårt, mitt, ansvar å oppmuntre til så god planlegging som mulig, og å forstå risikoen ved enhver militær handling, sa han i det samme programmet.

- Umulig Da Dempsey ble spurt om USA kunne komme til å bruke konvensjonelle våpen mot Irans atomanlegg, svarte han følgende:

- Jeg vil i hvert fall at de skal tro at det er en mulighet.

Andre forsvarseksperter Reuters har snakket med, mener imidlertid et angrep mot Fordo-anlegget er bortimot umulig, også for USA med den nye bomben.

Mark Fitzpatrick, Iran-ekspert ved internasjonalt institutt for strategiske studier i London sier Forbo-anlegget kan være umulig å nå ned til, fordi det ligger så dypt.

Det samme mener Robert Henson, redaktør for analysebyrået Jane's Air-Launched Weapons.

- Vi vet med stor sikkerhet at en ikke vil klare å stanse dette programmet med luftangrep, sier han.