- USA kan bombe Nord-Korea

Utenriksminister Colin Powell bekrefter at USA kan ta i bruk militære tiltak mot Nord-Korea, dersom det blir nødvendig. Men kommuniststaten er slett ikke ufarlig. De har over 600 langtrekkende raketter som kan bære atombomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Høyt spill med atomvåpen.

Brevet fra Nord-Korea.

Powell understreker at de ikke forbereder eller planlegger noe angrep mot den gjenstridige kommuniststaten, men bekrefter at president George W. Bush har alle tiltak tilgjengelige dersom han ønsker å bruke dem.

USA truer i første rekke med å innføre en rekke sanksjoner mot president Kim Jong-Ils regime, melder nyhetsbyrået Reuters.

Den nå så fastlåste og truende konflikten mellom USA og Nord-Korea startet med en melding den 16. oktober i år om at Nord-Korea hadde et hemmelig atomprogram. USA mente dette brøt med avtalen fra 1994, der Nord-Korea stoppet sitt atomprogram og stengte flere reaktorer mot at USA skulle gi dem olje og bygge to atomkraftverk som ikke også produserer plutonium som kan brukes i atomvåpen.

Nord-Korea har satset høyt for å få reforhandlet avtalen fra 1994, og argumenterer med at de er i prekær mangel av elektrisk kraft. USA på sin side nekter å la seg presse til å reforhandle avtalen.

Fredag kastet Nord-Korea ut inspektørene fra det internasjonale energibyrået IAEA, og fortsetter arbeidet med å gjenåpne Yongbyon-reaktoren, som vil forsyne landet med plutonium av en kvalitet som kan brukes i atomvåpen.

Men Nord-Korea har flere trusler på lager.

Mat kan være målet

- Dette spillet kan spilles på mange måter, sier forsvarsekspert Kim Tae Woo ved instituttet for forsvarsanalyser i Seoul til avisa The Washington Post. Han mener Nord-Korea har flere trusler å komme med.

- De kan true med å ta opp igjen prøveoppskytingen av raketter, og de kan følge opp med å gjennomføre dette. De kan sette sine styrker i alarmberedskap. Spørsmålet er hvor mye USA er villig til å tilby i en noe-for-noe-avtale for å avslutte spillet, sier Kim Tae Woo.

En mulig avtale kan være at Washington og deres allierte gir Kim Jong-IL mat og olje slik at han kan holde landets 22 millioner innbyggere i live.

Hvis ikke kommunistregimet vinner fram er de troende til å gjennomføre truslene, mener Woo.

Landet har mellom 600 og 750 raketter som kan nå mål i Sør-Korea og Japan med både konvensjonelle og kjernefysiske våpen.

Utskytningsrampene og rakettene er flyttbare.

Biologiske våpen

Nord-Korea har også utskytingsramper som kan treffe Seoul med både konvesjonelt artilleri, kjemiske og biologiske våpen, og de er stasjonert rett ved den demilitariserte sona mot sør.

Landet har 3700 stridsvogner, 700 eldre sovjetisk bygde jetjagere og en liten flåte i sin marine.

Men landet har også en million soldater i sine stående styrker, og det er den tredje største i hele verden. Reservestyrkene utgjør åtte millioner mann.

Men den største trusselen er likevel landets hemmelige atomvåpenprogram - et program utenomverdenen vet svært lite om. Anlegget kan produsere anriket uran for kjernefysiske våpen ifølge etterretningskilder i USA.

Det var da detaljene om dette prosjektet lekket ut i oktober at krangelen mellom USA og den lukkede kommuniststaten startet.

Har plutonium til å lage a-bombe

Den fem megawatt kraftige Yongbyon-atomreaktoren er fremdeles ikke startet, og landet vil bruke minst en til to måneder til før de kan sette den i drift mener atomekspert Shin Sung Taek ved instituttet for forsvarsanalyser i Seoul.

To langt kraftigere reaktorer, en på 200 megawatt og en på 50 megawatt, ble tatt ned under 1994-avtalen, og det vil ta lang tid å få de igang igjen, sier atomeksperten til The Washington Post.

Når ny brenselstaver er satt inn i Yongbyon-reaktoren må de brenne i tre måneder før de kan brukes til å utvinne plutonium, mener Shin.

Et anlegg ved atomreaktoren er designet for å kunne produsere plutoniumet, og Nord-Korea har trolig allerede nok brukte brenselstaver til å bygge tre til seks atombomber, sier Shin.

Å utvinne plutonium fra brukte brenselstaver er en komplisert prosess som kan ta flere måneder, men Nord-Korea har fortalt det internasjonale atomenergibyrået IAEA at de allerede har utvunnet plutonium - trolig nok til å bygge en atombombe.

Men IAEA undersøkte nærmere og fant at landet trolig hadde utvunnet langt mer plutonium enn de har innrømmet.

Nord-Korea har også gjennomført 130 vellykkede tester av eksplosiver som må brukes til å bygge en atombombe for å få plutoniumet til å eksplodere.

Shin tror Nord-Korea kan lage atomstridshoder i løpet av to måneder når plutoniumet først er klart.

- Vi forsøker å løse dette på en fredelig måte, sier utenriksminister Colin Powell.

<B>VIL HA FREDELIG LØSNING: Utenriksminister Colin Powell vil ha en fredelig løsning på konflikten med Nord-Korea, men bekrefter at ett alternativ er å bombe.