- USA kan bruke atomvåpen

USA overveier å bruke atomvåpen i en eventuell krig mot Irak, ifølge en amerikansk forsvarsekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

William Arkin, som skal være en av USA ledende uavhengige forsvarseksperter, hevder at han har flere kilder som bekrefter at USA overveier å bruke atomvåpen mot mål hvor konvensjonelle bomber ikke nytter. En mulig bruk skal være mot kommandosentre i bombesikrede bunkere.

Arkin mener å ha grunn til å tro at flere grener av det amerikanske forsvaret arbeider med slik planer. Blant annet skal dette gjelde US Strategic Command i Omaha i delstaten Nebraska, Pentagon i Washington og et hemmelige senter i Pennsylvania, som blant annet benyttes av visepresident Dick Cheney når terroralarmen går.

Senker terskelen

- Atomvåpen har siden de ble utviklet vært en del av arsenalet som diskuteres av krigsplanleggere. Men Bush-administrasjonens beslutning om å planlegge preventiv bruk av atomvåpen (...) innebærer at terskelen er senket betraktelig, skriver Arkin i en artikkel i avisa Los Angeles Times lørdag.

I desember 2002 skal forsvarsminister Donald Rumsfeld ha underskrevet et dokument hvor muligheten for å benytte atomvåpen mot mål som kan motstå konvensjonelle angrep, tas i betraktning.

I dokumentet nevnes land som Irak, Iran, Nord-Korea, Libya og Syria som mulige mål. Ifølge Arkin ble også forsvaret oppfordret til å planlegge angrep mot installasjoner for masseødeleggelsesvåpen, selv om landet selv ikke hadde benyttet seg av slike våpen først.

Ingen kommentar

Pentagon-talsmann, major Ted Wadsworth, ville verken bekrefte eller avkrefte opplysningene i artikkelen.

- Det er noe de taktiske planleggerne får snakke om, sier han.

Arken var tidligere ansatt i det amerikanske forsvaret, hvor han arbeidet med analyser av etterretningsmateriell. Selv om han ikke lenger er tilknyttet forsvaret, skal han ha gode forbindelser i Pentagon.

(NTB-AFP)