USA kan bruke «e-bomben»

USAs nye mikrobølgebombe slår ut all elektronikk - datamaskiner, radarer, radioer, biler og fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

All kommunikasjon i Bagdad vil kunne bli lagt død dersom USA slipper bombene over hovedstaden. I tillegg fører den til store ødeleggelser på strømnettet, melder USA Today.

Den kraftige bomben lager en kort puls av mikrobølger som ødelegger alle typer elektroniske systemer, uten å skade hverken bygninger eller mennesker.

- Bombene vil være effektive mot alle typer utstyr som er avhengig av elektronikk, sier Loren Thompson, en forsvarsanalytiker ved Lexington Intitute i Arlington i USA.

Forskerne i USA har holdt på i tiår for å lage denne bomben. Offisielt finnes den ikke.

- Den kan jeg ikke snakke med dere om fordi jeg vet ingenting om den, sa general Tommy Franks den 5. mars i år.

Men flere åpne kilder har bekreftet at den finnes, og at den er klar til bruk.

- De har diskutert mye bak lukkede dører i Pentagon om de skal teste ut bomben nå, sier Thompson.

I en åpen rapport fra år 2000, skriver forsker Elaine M. Walling ved Kirtland luftforsvarsbase i New Mexico at de har klart å lage kraftige mikrobølger.

I laboratorier har pulsen fra mikrobølger ødelagt datamaskiner, men analytikere tror ikke bomben foreløpig har stor nok rekkevidde til å være veldig effektiv. Rekkevidden beregnes til maksimalt noen hundre meter.

I tillegg er det svært vanskelig å forutse effekten av bomben.

- I det øyeblikket energien blir absorbert av ledninger eller andre elektriske komponenter, så vet du ikke hvor den havner, sier Thompson.

Disse usikkerhetene gjør at e-bomben kanskje ikke vil spille noen hovedrolle i krigen mot Irak, mener forsvarsanalytiker Piers Wood.

- Noen vil teste ut disse bombene, men vi snakker ikke om arsenaler med slike ting, sier han.

Forsvarsekspertene er likevel spente på å se e-bombene i bruk, om de klarer å slå ut bunkere langt under bakken, som ellers bare vil kunne nås med taktiske atomvåpen.

Ved å slå av strømmen kan mokrobølgebombene gjøre bunkerne ubrukelige. Lys, sikkerhetssystemer, ventilasjon og datamaskiner.

Men USA trenger ikke å være alene om å ha dette våpenet. De amerikanske styrkene er kanskje de som er mest avhengige av avansert teknologi, og er dermed spesielt sårbare overfor slike våpen.

Piers Wood tror at USA snart må bygge om alle sine systemer slik at tåler et mikrobølgeangrep. All elektronikk må bokses inn og alle ledninger må koples til avanserte brytere.