USA kan fortsatt bruke vanntortur

Veto mot torturforbudet blir stående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Demokratene i Kongressen greide ikke å tilsidesette vetoet som president George W. Bush la ned mot et lovforbud mot at CIA får bruke tortur.

Under avstemningen tirsdag i Representantenes hus manglet demokratene 51 stemmer på å oppnå det nødvendige to tredels flertallet de trengte for å tilsidesette vetoet. Avstemningen fulgte stort sett partilinjene. 225 representanter stemte for, mens 188 stemte imot, ifølge Reuters.

Ville begrense avhørsmetoder

Loven som Bush ikke godkjente, ville ha begrenset CIA til bare å bruke de samme 19 avhørsmetodene som er listet opp i hærens regelverk.

Dette regelverket forbyr blant annet waterboarding, som CIA-direktør Michael Hayden har bekreftet at CIA brukte under avhør av tre terrormistenkte i 2002 og 2003.

Blant annet ble teknikken brukt på Khalid Sheikh Mohammed som er mistenkt for å være hjernen bak terrorangrepet 11. september 2001 i USA.

Waterboarding, eller vanntortur, blir fordømt av en rekke kongressrepresentanter, menneskerettighetsorganisasjoner og regjeringer i andre land.

Mener det er nødvendig

Bush hevder at USA ikke bruker tortur, men han mener likevel det ikke er riktig å frata CIA alle nødvendige metoder for å gjøre jobben sin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer