Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA kan fortsatt bruke vanntortur

Veto mot torturforbudet blir stående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratene i Kongressen greide ikke å tilsidesette vetoet som president George W. Bush la ned mot et lovforbud mot at CIA får bruke tortur.

Under avstemningen tirsdag i Representantenes hus manglet demokratene 51 stemmer på å oppnå det nødvendige to tredels flertallet de trengte for å tilsidesette vetoet. Avstemningen fulgte stort sett partilinjene. 225 representanter stemte for, mens 188 stemte imot, ifølge Reuters.

Ville begrense avhørsmetoder

Loven som Bush ikke godkjente, ville ha begrenset CIA til bare å bruke de samme 19 avhørsmetodene som er listet opp i hærens regelverk.

Dette regelverket forbyr blant annet waterboarding, som CIA-direktør Michael Hayden har bekreftet at CIA brukte under avhør av tre terrormistenkte i 2002 og 2003.

Blant annet ble teknikken brukt på Khalid Sheikh Mohammed som er mistenkt for å være hjernen bak terrorangrepet 11. september 2001 i USA.

Waterboarding, eller vanntortur, blir fordømt av en rekke kongressrepresentanter, menneskerettighetsorganisasjoner og regjeringer i andre land.

Mener det er nødvendig

VETO BLIR STÅENDE: 
Demokratene i Kongressen klarte ikke å oppnå det flertallet de trengte for å sette til side president George W. Bush sitt veto mot torturforbud. Foto:  EPA  /MANNIE GARCIA
VETO BLIR STÅENDE: Demokratene i Kongressen klarte ikke å oppnå det flertallet de trengte for å sette til side president George W. Bush sitt veto mot torturforbud. Foto: EPA /MANNIE GARCIA Vis mer

Bush hevder at USA ikke bruker tortur, men han mener likevel det ikke er riktig å frata CIA alle nødvendige metoder for å gjøre jobben sin.

Flertallslederen i Representantenes hus, Steny Hoyer, kaller Bushs veto en skam som undergraver USAs moralske rang. 

- Vetoet undergraver også USAs internasjonale troverdighet og kan gi argumenter for at amerikanske soldater blir torturert om de blir tatt til fange, mener han.

Andre metoder som loven ville lagt ned forbud mot, er elektriske støt, juling og fiktive henrettelser.

De 19 metodene som tillates, er stort sett psykologiske metoder, som å fortelle fangen at samarbeid ville bidra til å gjøre en krig kortere og redde landet deres.

Bush har lagt ned veto mot lovforslag han ikke liker sju ganger, og bare en gang har Kongressen samlet nok stemmer til å tilsidesette et veto.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!