USA kan sabotere krigsforbryterdomstol

Opprettelsen av en permanent krigsforbryterdomstol kan bli sabotert av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Supermakten har viet forhandlingsinnspurten til trusler og mishagsytringer, og står beinhardt på kravet om at domstolen aldri skal kunne dømme en borger fra USA.

Ved midnatt går fristen ut for den månedlange maratonkonferansen i Roma. Hvis alt går som Norge og de fleste andre deltakerlandene ønsker, skal statuttene for den nye straffedomstolen, ICC, skrives under av de 160 delegasjonsstatene på Capitol i morgen ettermiddag.

Enighet om voldtekt

Men alt flyter på forhandlingenes aller siste dag. Ennå vet ingen om domstolen blir opprettet, hvor mange stater som underskriver, eller hva slags og hvor sterkt mandat den får. USA sitter med svarteper.

- Vi står ved enden av konferansen uten å ha funnet en løsning, sa supermaktens sjefforhandler David Scheffer på onsdag. Et lyspunkt i går var at delegatene ble enige om å ta med voldtekt og tvungen graviditet på lista over krigsforbrytelser. Under krigen i Bosnia ble titusener av muslimske og kroatiske kvinner voldtatt av serbiske soldater og holdt fanget til de fødte barna sine.

Ser rødt

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer