Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA kan sabotere krigsforbryterdomstol

Opprettelsen av en permanent krigsforbryterdomstol kan bli sabotert av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Supermakten har viet forhandlingsinnspurten til trusler og mishagsytringer, og står beinhardt på kravet om at domstolen aldri skal kunne dømme en borger fra USA.

Ved midnatt går fristen ut for den månedlange maratonkonferansen i Roma. Hvis alt går som Norge og de fleste andre deltakerlandene ønsker, skal statuttene for den nye straffedomstolen, ICC, skrives under av de 160 delegasjonsstatene på Capitol i morgen ettermiddag.

Enighet om voldtekt


Men alt flyter på forhandlingenes aller siste dag. Ennå vet ingen om domstolen blir opprettet, hvor mange stater som underskriver, eller hva slags og hvor sterkt mandat den får. USA sitter med svarteper.

- Vi står ved enden av konferansen uten å ha funnet en løsning, sa supermaktens sjefforhandler David Scheffer på onsdag.
Et lyspunkt i går var at delegatene ble enige om å ta med voldtekt og tvungen graviditet på lista over krigsforbrytelser. Under krigen i Bosnia ble titusener av muslimske og kroatiske kvinner voldtatt av serbiske soldater og holdt fanget til de fødte barna sine.

Ser rødt

Men store og vanskelige spørsmål gjenstår. Canadas utenriksminister, Lloyd Axworthy, fløy i går til Roma for et siste forsøk på å få domstolskeptikerne USA, Frankrike og Kina på gli.

Norges menneskerettighetsminister, Hilde Frafjord Johnson, blir hjemme.
Særlig Tysklands forslag om å gi domstolen universell jurisdiksjon har fått USA til å se rødt. Universell jurisdiksjon betyr nemlig at domstolen kan etterforske amerikanere uten at USA samtykker. I en hemmelig faks tidligere denne uka til det tyske forsvarsdepartementet truet USA med å trekke ut alle amerikanske soldater stasjonert på europeisk jord.

«Utsikten til en ICC som gjør krav på å ha jurisdiksjon over vårt personell uten at vi er med i domstolen er fullstendig uakseptabelt,» lød det.

På spreng

Det jobbes nå på spreng for å få til et kompromiss som i hvert fall ikke bruker fyordene «universell jurisdiksjon».
USA er først og fremst redd for at en sterk domstol vil kunne bli et antiamerikansk våpen, rettet mot amerikanske styrker og deres aktiviteter verden over. Domstolen vil bli «en magnet for lettsindige og politisk motiverte anklager», het det i den hemmelige faksen til Bonn.

Verdensorganisasjonen har jobbet for en permanent krigsforbryterdomstol i 50 år allerede. I natt kan FN-drømmen bli virkelighet. Den kan også bli knust.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!