USA kan skyte ned raketten

Nord-Korea kan være i ferd med å fyre av rakett som kan nå både Japan og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske myndigheter frykter at Nord-Korea går nærmere en beslutning om å fyre av en test-rakett som kan nå så langt som til USA, melder BBC.

Raketten det er snakk om, er av typen Taepodong-2, en rakett med rekkevidde til å nå både Japan og USA.

Muligheter

Det hvite hus vil ikke si noe om hva de vil gjøre dersom test-raketten blir skutt ut.

Men USAs ambassadør i Japan, Thomas Schieffer, går langt i å hinte om at test-raketten kan skytes ned. Han sier at USA har bedre kapasitet til å treffe raketter nå enn i 1998, da Nord-Korea sist fyrte av en langdistanserakett.

- Vi har muligheter vi ikke hadde før, og alle disse mulighetene blir vurdert.

Hemmelighetsfulle

Nord-Korea er svært hemmelighetsfulle om sine rakettplaner, men i tidligere intervjuer har diplomater hevdet at landet har rett til å utvikle og teste raketter.

ANLEGGET: Dette satelittbildet viser Nord-Koreas utskytingsbase for raketter. Bildet er tatt 24. mai i år. Foto: Scanpix/Reuters
ANLEGGET: Dette satelittbildet viser Nord-Koreas utskytingsbase for raketter. Bildet er tatt 24. mai i år. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Tidligere denne uken ble det kjent at Nord-Korea hadde begynt å fylle drivstoff på raketten. George Bush4 sikkerthetsrådgiver, Stephen Hadley, sa tirsdag at det var vanskelig å si om Nord-Korea var ferdige med å fylle på drivstoff.

- Det ser ut til å være et ønske om å lage krisestemning, sa han.

Kommentarene kom etter at en amerikansk tjenestemann hadde blitt sitert på at USAs forsvarssystem mot raketter nå hadde blitt aktivert.

Pentagon vil verken bekrefte eller nekte for at de hadde aktivert et forsvarssystem mot raketten.

Avlyste reise

Den tidligere sør-koreanske presidenten, Kim Dae-jung har avlyst en reise til Pyongyang, hovedstaden i Nord-Korea, som var planlagt neste uke.

Ifølge en person i myndighetene var reisen praktisk umulig på grunn av de uventede omstendigetene.

Dae-jung har spilt en viktig rolle i samtalene med Nord-Korea, og han hadde håpet å bruke møtet til å snakke om en avslutning av Pyongyangs atomprogram.

Sist gang Nord-Korea gjennomførte en prøveutskyting var i 1998. I 1999 skrev myndighetene under på en erklæring om å avstå fra prøveutskytinger.