USA kaster flest i fengsel

USA kaster flere i fengsel enn noe annet land, målt i forhold til folketallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Amerikanerne bør spørre seg selv hvorfor det blir sperret så mange flere inne i USA enn i Canada, Storbritannia og andre demokratiske land, sier David Fathi som leder den amerikanske avdelingen til Human Rights Watch.

- USA ligger til og med foran Kina som bruker fengsel som et politisk redskap, sier Fathi.

Fersk statistikk fra det amerikanske justisdepartementet viser at det var 2,24 millioner innsatte ved utgangen av 2006, det høyeste tallet noensinne.

Målt i forhold til folketallet er andelen innsatte i USA over fem ganger så høy som i Storbritannia, drøyt seks ganger så høy som i Kina og nesten ni ganger så høy som i Frankrike.

Antallet innsatte i forhold til folketallet er også tre og en halv gang høyere i USA enn i land som Iran og Libya, noe Human Rights Watch mener bør gi grunn til ettertanke.

- Disse tallene viser at USA er verdens ledende fengselsnasjon, konstaterer David Fathi som etterlyser reformer innen den amerikanske kriminalpolitikken.

Antallet innsatte i amerikanske fengsler har økt med hele 500 prosent siden midten av 1970-tallet, og fortsetter å øke. Fjorårets økning var den største på seks år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer