Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA kaster ut 35 russiske diplomater: - En snubletråd for Donald Trump fra Obama

Fersk avgjørelse om å straffe Russland for hackerangrep setter både Vladimir Putin og Donald Trump i en skvis. 

SNUBLETRÅD: USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for Forsvarsstudier kaller dagens avgjørelse fra Obama-administrasjonen for en snubletråd til Trump. 
SNUBLETRÅD: USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for Forsvarsstudier kaller dagens avgjørelse fra Obama-administrasjonen for en snubletråd til Trump.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) USAs president Barack Obama og amerikanske myndigheter tar drastiske grep mot Russland etter de russiske hackerangrepene i forkant av det amerikanske valget.

Torsdag kveld skrev Obama under på en såkalt presidentordre som fører opp to russiske etterretningsbyråer og fire russiske etterretningssjefer på USAs sanksjonsliste.

Samtidig annonserte amerikanske myndigheter at de ville utvise 35 russiske diplomater og stenge to russisk-eide anlegg i USA, ett i New York og ett i Maryland.

Avgjørelsen får det allerede iskalde forholdet mellom USA og Russland til å kjølne ytterligere, og vekker oppsikt.

KLIPPET PUTIN IKKE VIL DU SKAL SE: Under Russlands markering av «Navy Day» skulle det russiske sjøforsvaret imponere med ildkraft. Det gikk ikke helt som planlagt. Vis mer

- Jeg tror Obama og forsåvidt de fleste andre i amerikansk politikk oppfatter den russiske datahackingen som en så stor og alvorlig sak at de i dette tilfellet måtte gjøre noe litt større enn å bare protestere. Det berører grunnprinsippene i et demokrati som USA, og det er viktig at de markerer at de absolutt ikke finner seg i det, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for Forsvarsstudier, til Dagbladet.

Spent på Putin-reaksjon

Han er spent på hvordan Russlands president Vladimir Putin kommer til å reagere på sanksjonene, som kommer bare tre uker før Donald Trump tar over presidentstolen i USA.

Mens Obama-administrasjonen og Putin har hatt en historisk kjølig tone, har Trump framstått langt mer Russland-vennlig.

MØTTES: 10.november i år møttes nåværende USA-president Barack Obama (t.h) og den vordende presidenten Donald Trump i the Oval Office i det Hvite hus. Foto: AP Photo/NTB Scanpix. 
MØTTES: 10.november i år møttes nåværende USA-president Barack Obama (t.h) og den vordende presidenten Donald Trump i the Oval Office i det Hvite hus. Foto: AP Photo/NTB Scanpix.  Vis mer

- Den vanlige praksisen nå vil være en eller annen motreaksjon, som for eksempel at Russland hiver ut amerikanske diplomater under et eller annet påskudd. Samtidig er det mulig Putin holder en lavere profil for å ikke ødelegge mulighetene for å få gjort noe med de vestlige sanksjonene mot Russland, som han nok håper Trump vil hjelpe ham å ordne opp i når han blir president, sier Melby, og utdyper:

- Hvis man trapper opp den diplomatiske konfrontasjonen ytterligere, kan det binde opp handlefriheten til neste president, og det bli vanskelig for Trump å begynne å se på disse sanksjonene.

- Kommer beviser

POLITIKERE OM TRUMP: Dette mener norske, britiske og russiske politikere om Republikanernes presidentkandidat Donald J. Trump. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det ble tidlig klart at amerikansk etteretning mener russiske hackere står bak angrepet. Videre har etteretningskilder hevdet at Putin selv er direkte involvert. Det har den russiske presidenten blånektet for så langt.

Når Obama i dag går så drastisk til verks, tyder det på at amerikanske myndigheter vet mer om det påståtte hackerangrepet fra Russland enn det som er kjent så langt.

- Jeg vil tro dagens melding også ledsages av bevismateriale som offentliggjøres, men det er sikkert vanskelig å finne noe som legitimerer reaksjonene og samtidig røpe hva man har av eget dataopplegg, sier Melby.

Det kan en fersk redegjørelse fra president Barack Obama også tyde på.

Han annonserte nemlig at han vil avgradere en rekke dokumenter med teknisk informasjon relatert til russisk hacker-aktivitet som ville «hjelpe nettverk-forsvarere i USA og i utlandet med å identifisere, oppdage og forstyrre Russlands globale kampanje med ondsinnet cyber-aktivitet».

STÅLMANN ELLER STRATEG?: Vladimir Putin kan reagere med å sette hardt mot hardt, slik man kanskje kunne ventet. Samtidig kan han også avvente å ta stilling til utvisningen av de russiske diplomatene fram til Trump blir president. Foto:  REUTERS/Adnan Abidi/NTB Scanpix. 
STÅLMANN ELLER STRATEG?: Vladimir Putin kan reagere med å sette hardt mot hardt, slik man kanskje kunne ventet. Samtidig kan han også avvente å ta stilling til utvisningen av de russiske diplomatene fram til Trump blir president. Foto:  REUTERS/Adnan Abidi/NTB Scanpix.  Vis mer

- Snubletråd for Trump

Uansett settes den kommende USA-presidenten Donald Trump nå i en solid skvis. I motsetning til sin forgjenger, har Trump ikke kritisert Russland for hackingen.

Tvert i mot har han stilt spørsmålstegn ved kunnskapen til amerikansk etteretning.

Melby kaller dagens melding fra Obama for en snubletråd til Trump.

- Donald Trump settes i en politisk vanskelig situasjon. Fordi de skjer helt på slutten av Obama-perioden vil han måtte starte opp med disse tingene i nær framtid. Hvordan det vil påvirke forholdet mellom USA og Russland får vi se, men Obama legger ut en snubletråd som kompliserer situasjonen for ham, sier Melby.

- Det blir interessant å se hvordan Trump reagerer. Jeg tror ikke selv han, som har «America First» som sin hovedparole, kan godta at andre land blander seg inn i valget deres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!