USA kastes ut av Uzbekistan

Flybasene må ut innen seks måneder. Ingen vil si hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene i Uzbekistan har bedt USA pakke sammen sine militærbaser i landet og komme seg ut innen seks måneder.


Landet, som har huset en av USAs viktigste flybaser i forbindelse med operasjonene i Afghanistan, har ikke gitt noen offisiell forklaring på hvorfor de nå kaster amerikanerne ut.

Og selv om pentagon forsøker å avdramatisere saken, har de amerikanske basene i Uzbekistan og Kirgisistan vært svært upopulære for Russiske og Kinesiske myndigheter.

Tidligere denne måneden ba et regionalt utvalg, ledet av Russland og Kina, USA om å komme med en konkret tidsplan for å avvikle sine baser i landene.

De to stormaktene har gjort det klinkende klart at de ikke ønsker et permanent amerikansk nærvær i regionen. Den meldingen har garantert også den uzbekiske presidenten Islam Karimov fått.

Samtidig fikk forholdet mellom Uzbekistan og USA en kraftig knekk da Bush-regjeringen sammen med en rekke andre vestlige land ba om en internasjonal granskningskommisjon for å se om myndighetene i Uzbekistan brøt folkeretten da de i mai slo ned et folkeopprør som ble svært blodig.

Et sted mellom 187 og 750 omkom i opprøret, der det ble hevdet at uzbekiske soldater åpnet ild mot ubevæpnede demonstranter.

Flybasen Karshi-Khanabad, også kalt K2, var svært viktig for amerikanske styrker i starten av Afghanistan-kampanjen. I dag er det en viktig transittstasjon for forskyninger, utstyr, og mannskaper som skal inn og ut av Afghanistan.

MÅ UT: USA må pakke sammen og forlate sin flybase K2 i Uzbekistan innen seks måneder. Uten et ord om hvorfor, har landet bedt USA trekke ut. Foto: Scanpix
MÅ UT: USA må pakke sammen og forlate sin flybase K2 i Uzbekistan innen seks måneder. Uten et ord om hvorfor, har landet bedt USA trekke ut. Foto: Scanpix Vis mer

Kirgisistanske myndigheter har på sin side gjort det klart at USA er velkommen til å bruke flybasen Manas så lenge krigen i Afghanistan krever det. Det var her norske jagerfly var stasjonert da de deltok i den amerikanskledete terrorjakten «Enduring Freedom»

- Vi er alltid i forkant. Det går greit, sa USAs forsvarsminister Donald Rumsfeldt om utkastelsen denne uken.

- Dette er en bilateral avtale mellom to suverene nasjoner, og i en slik avtale har begge muligheten til å si den opp, forklarte utenriksdepartementets talskvinne Nancy Beck.

PRESS: Her hilser den russiske presidenten Vladimir Putin på Uzbekistans eneveldende president Islam Karimov. Russland og Kina liker svært dårlig det amerikanske nærværet i regionen.