USA-kilde om Russlands bombing: - Har ingenting med IS å gjøre

Uklart hva som er bombet i Syria i dag, men Russland sier de har bombet IS-mål og frigir video for å bevise det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kom meldingene om at Russland hadde gjort sitt første bombeangrep i den syriske Homs-provinsen. Ifølge Syrian observatory for Human Rights, skal 27 sivile ha blitt drept i forbindelse med bombeangrepet, som nå kritiseres av amerikanske myndigheter.   

Russlands uttalte mål for bombeangrep i Syria er IS-styrker, men Homs er kjent som et område hvor IS nå har trukket seg ut. 

- Ingen strategisk effekt Til CNN sier en høytstående kilde i det amerikanske embetsverket at luftangrepene ved Homs ikke har «noen strategisk effekt» når det gjelder å bekjempe IS, og at det viser at de russiske styrkene «ikke er der for å bekjempe IS». Istedet spekuleres det nå i om bombeangrepet hadde som mål å ramme syriske opprøre.

Tidligere i dag meldte en syrisk opprørsleder at åtte av hans menn også ha blitt såret i russiske flyangrep i Hama-provinsen nordvest i landet, hvor hans gruppe har sitt hovedkvarter.

- IS er ikke til stede i det hele tatt i den nordlige Hama-provinsen. Den er under kontroll av Den frie syriske hær, sier major Jami al-Saleh, som sier hans gruppe har mottatt forsyninger og avansert militærutstyr med støtte fra land som vil fjerne Assad fra makten.

Ikke IS i Homs Talsmann Igor Konashenkov for det russiske forsvarsdepartementet, hevder at luftangrepet ved Homs ødela militært utstyr og kommunikasjonsbaser for IS, slik det offisielle målet for Russlands aksjon er. 

Ifølge AP opplyser det russiske myndigheter at de har bombet åtte IS-mål, inkludert en kommandopost brukt av jihadist-gruppen. Alle målene skal ifølge uttalelsen ha blitt fullstendig ødelagt i bombeangrepene. Onsdag kveld offentliggjorde russiske myndigheter en video som skal vise bombeangrepene - og benekter at bombene har rammet sivile.
 
Nære allierte Russlands president Vladimir Putin ba for bare noen dager siden andre vestlige land om å innse at de måtte samarbeide med Assad for å klare å skape fred i Syria. Noe annet ville være en kjempetabbe, mente Putin, som fra talerstolen foran FNs generalforsamling varslet at Russland vil samarbeide med Assad-regimet i Syria, Irak og Iran for å bekjempe ekstremistgruppen IS. 
Russiske myndigheter regnes som en nær alliert til Syria-presidenten Bashar al-Assad, mens vestlige land er kritisk til diktatoren.

Bekymret NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er bekymret over meldingene om at de russiske flyangrepene kan ha rammet mål som ikke tilhører IS.

BOMBING: Russiske myndigheter skal onsdag ha bombet IS-mål i nærheten av byen Homs onsdag. Bildet er fra i dag, og viser røykutvikling over byen. Foto: Scanpix.
BOMBING: Russiske myndigheter skal onsdag ha bombet IS-mål i nærheten av byen Homs onsdag. Bildet er fra i dag, og viser røykutvikling over byen. Foto: Scanpix. Vis mer

— Jeg er spesielt bekymret fordi Russland ikke har foretatt reelle grep for å oppklare omstendighetene rundt de russiske luftangrepene i Syria, sier Stoltenberg, til NTB.

USAs forsvarsminister Ash Carter er også urolig - og har bedt om å få i stand et møte med Russland «så snart som mulig» for å diskutere hvordan de to stormaktene kan unngå å havne i konflikt med hverandre i Syria.

Carter sier ifølge NTB at han forventer at samtalene finner sted i løpet av noen få dager, og at samtalene blir «svært konstruktive».

Langvarig Borgerkrigen i Syria har vart i over fire år, og startet da fredlige syriske opprørere gjorde motstand mot landets sittende president i forbindelse med den arabiske våren i 2011.

Da regjeringsstyrkene brukte våpenmakt mot opprørerne, utartet demonstrasjonene til en blodig borgerkrig mellom regjeringsstyrkene i landet, forskjellige opprørsgrupper, og senere: IS-styrker.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram