<strong>PLANER:</strong> Ifølge interne dokumenter fra USAs Drug Enforcement Agency (DEA) som AP har fått tilgang til, visste de om opptil flere planer for å sette fri «El Chapo». De skal også ha informert meksikanske myndigheter om disse planene fra i fjor som gikk ut på at allierte av Guzman skulle true flere fengselsansatte til å bistå i rømningen. Foto: Mexico's Attorney General's Office via AP/NTB Scanpix
PLANER: Ifølge interne dokumenter fra USAs Drug Enforcement Agency (DEA) som AP har fått tilgang til, visste de om opptil flere planer for å sette fri «El Chapo». De skal også ha informert meksikanske myndigheter om disse planene fra i fjor som gikk ut på at allierte av Guzman skulle true flere fengselsansatte til å bistå i rømningen. Foto: Mexico's Attorney General's Office via AP/NTB Scanpix Vis mer

USA kjente til flere av narkobaronens spektakulære fluktplaner

Advarte meksikanske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ved nitiden lørdag kveld gikk den beryktede narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman inn i dusjen på cella si i høysikkerhetsfengselet Altiplano i Mexico. Han kom aldri ut igjen.

Vaktene slo alarm da de oppdaget at Guzman var forsvunnet, men det var for sent. Han hadde allerede kommet seg ut gjennom et hull i gulvet som igjen ledet til en tunnel som hadde ført ham til friheten.

Nå tyder nye opplysninger på at flukten var kjent nord for grensa i USA. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Kjente planer Ifølge interne dokumenter fra USAs Drug Enforcement Agency (DEA) som AP har fått tilgang til, visste de om opptil flere planer for å sette fri «El Chapo».

De skal også ha informert meksikanske myndigheter om disse planene fra i fjor som gikk ut på at allierte av Guzman skulle true flere fengselsansatte til å bistå i rømningen.

AP understreker at de ikke har noen indikasjoner på at DEA var klar over tunnelen som til slutt første «El Chapo» ut av fengselet.

Bekymring Det amerikanske justisdepartementet beskriver «El Chapo» som en av« verdens mest voldelige og mektige narkobaroner».

USAs justisminister Loretta Lynch er bekymret:

- Den amerikanske regjeringen er klar til å bidra for å fange Guzmán, sier Lynch i en uttalelse.

Rømte i 2001 Guzmàn, som også er kjent under navnet «småen», eller «folkefiende nummer én siden Al Capone», var en av verdens mest ettersøkte menn og hadde gjemt seg utrolige steder da han ble pågrepet i fjor.

Han ble da pågrepet etter en 13 års flukt.

Hans kartell mistenkes for å ha smuglet kokain, metamfetamin, heroin og marihuana for mange milliarder dollar til USA. Guzmán kom fra fattige kår i delstaten Sinaloa og ble en av Mexicos mektigste narkosmuglere. 

Bandekrigen mellom Sinaloa-kartellet og Juarez-kartellet, som har sin base i byen Ciudad Juarez på grensa til USA, har de siste åtte årene kostet minst 10 000 mennesker livet.

Da han i fjor ble pågrepet sog angivelig Guzmàn med en AK-47 automatrifle ved pågripelsestidspunktet, men rakk ikke å bruke den før han ble overmannet av meksikanske spesialstyrker, ifølge Los Angeles Times

Som leder for det ekstremt beryktede Sinaloa-kartellet i Mexico, akkumulerte Guzman en estimert personlig formue på rundt én milliard dollar, vel seks milliarder norske kroner. Siden 2009 har han konsekvent figurert på Forbes' liste over verdens mektigste personer.

<strong>BERYKTET:</strong> Guzmàn, som også er kjent under navnet «småen», eller «folkefiende nummer én siden Al Capone», var en av verdens mest ettersøkte menn og hadde gjemt seg utrolige steder da han ble pågrepet i fjor. Foto: Mexico's Attorney General's Office via AP / NTB Scanpix
BERYKTET: Guzmàn, som også er kjent under navnet «småen», eller «folkefiende nummer én siden Al Capone», var en av verdens mest ettersøkte menn og hadde gjemt seg utrolige steder da han ble pågrepet i fjor. Foto: Mexico's Attorney General's Office via AP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer