- USA klar for krig først sent i februar

Til tross for massiv amerikansk styrkeoppbygging i Golf-regionen, vil ikke USA være klar for krig før mot slutten av februar, skriver Washington Post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen siterer tjenestemenn i det amerikanske forsvaret og militære analytikere.

Sjefene for fem av USAs hærdivisjoner skal være med på et datasimulert angrep mot Irak i Tyskland kommende uke. Men bare to av de fem divisjonene som skal være med i det simulerte angrepet, har foreløpig fått ordre fra forsvarsminister Donald Rumsfeld om å sette kursen mot Golfen.

Militære analytikere tror også USAs 101. luftbårne divisjon vil bli sentral i et eventuelt angrep. Det vil ta en måned å forflytte denne divisjonen fra dens nåværende base Fort Campbell i USA til Persiabukta.

I tillegg foretrekker de militære lederne å ha et par uker til forberedelser etter ankomst, og dermed vil ikke den 101. luftbårne divisjonen være klar for krig før i mars.

Sveits tilbyr mekling

Lørdag sa Sveits seg villig til å være vertskap for forhandlinger mellom USA og Irak som en siste utvei for å hindre en krig.

Utenriksminister Micheline Calmy-Rey sa i forbindelse med det internasjonale toppmøtet i Davos at hun hadde kommet med et slikt tilbud i en samtale med USAs utenriksminister Colin Powell.

- Det er snakk om å arrangere et møte som en siste utvei, og Sveits stiller gjerne som vertskap, sa en talsmann for det sveitsiske utenriksdepartementet.

Powell bagatelliserte utspillet, og sa det ikke var tale om et formelt tilbud.

Samtidig sa Powell at USA ikke frykter å bli stående alene om det blir krig.

- Vi regner med støtte fra et dusin land. Det er ganske mange land som allerede har antydet at de gjerne vil ha en resolusjon til, men at de også uten en resolusjon vil stå sammen med oss, sa han.

Powell sa at de ikke navngitte regjeringene, i likhet med Washington, foretrekker at en ny FN-resolusjon gir fullmakt til å bruke makt mot Irak, men at de ikke vil insistere på det.

- Jeg vil ikke gi noen navn eller tall på hvor mange land det dreier seg om, men vi ville ikke bli alene, det er sikkert, la han til.

Stormakter mot krig

Den siste uken har Frankrike, Kina, Russland og Tyskland alle uttrykt motstand mot en forhastet USA-ledet krig mot Irak uten at en ny FN-resolusjon som godkjenner en militæraksjon er vedtatt.

Syria, Tyrkia, Iran, Egypt, Jordan og Saudi-Arabia anmoder Irak om å samarbeide mer aktivt med FN for å unngå en ødeleggende krig.

Amr Moussa, generalsekretæren i Den arabiske liga, sa lørdag at en krig vil kunne antenne hele regionen, og fyre opp under antiamerikanske holdninger.

- Så hvorfor ta sjansen? spurte han.

Sjefen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, og IAEA-sjef, Mohamed ElBaradei, overleverer mandag sin foreløpig rapport til FNs sikkerhetsråd.

Intervjuer sentralt

I Bagdad hadde FNs våpeninspektører lørdag planlagt å intervjue tre irakiske vitenskapsmenn, men ifølge Irak ville ikke de tre la seg avhøre uten at irakiske tjenestemenn var til stede.

- Vitenskapsmennene ankom på rett sted til rett tid, men de ville ikke la seg intervjue uten observatører til stede, sier general Hossam Mohamed Amin. Han leder det irakiske direktoratet som arbeider sammen med FN-inspektørene.

USA har beskrevet det som «uakseptabelt» dersom irakiske vitenskapsmenn ikke lar seg intervjue privat av FN-inspektørene.

Lørdag demonstrerte også tusener av irakere i byen al-Zaafaraniya til støtte for president Saddam Hussein. Amerikanske flagg ble brent, og det ble ropt «Død over USA og sionismen.»

Desperasjonen grep også to av landets innbyggere lørdag. En iraker bevæpnet med tre kniver forsøkte å ta seg inn i FNs kontorer i Bagdad, men ble stanset av vakter. I en annen hendelse forsøke en iraker å stanse flere biler med FN-inspektører, før han ble fjernet av vakter.

NTB