Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA klar til angrep

LAS VEGAS (Dagbladet): President Bill Clinton trappet i går opp språkbruken mot Iraks diktator Saddam Hussein. I dag kan det smelle over Irak når amerikanske U2-fly flyr over landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton gjorde det i går klinkende klart at alle forsøk fra Saddam Husseins side på å true sikkerheten til amerikanere i FNs tjeneste, vil bli besvart med militære tiltak. Senator Trent Lott fulgte opp og forsikret at presidenten har full støtte i Kongressen for å bombe mål i Irak.
Presidenten krever at FNs sikkerhetsråd står fast mot Irak i denne konfrontasjonen som diktatoren i Irak har satt i gang. Og han fikk i går ubetinget støtte fra den britiske statsminister Tony Blair.

- Jeg er overhodet ikke i tvil om at vi, som tidligere, må stå samlet og fast, skriver Blair til Clinton.
I dag gjenopptar FN sine flygninger over Irak med et amerikansk U2-fly som flys av en amerikansk pilot i FN-tjeneste.

- Vi vil ikke godta noe forsøk på å myrde våre flygere som utfører oppdrag for FN i henhold til resolusjoner vedtatt i Sikkerhetsrådet, sa Clinton i går.

Han gjentok at det ville være «et stort feilgrep» av Saddam Hussein dersom han gjorde forsøk på å true sikkerheten til U2-flyet.

Besluttsomhet

Verken president Bill Clinton eller andre amerikanske talsmenn har konkret nevnt militære tiltak som svar på fortsatt aggresjon fra Irak, men tonen i uttalelsene er ikke til å misforstå.

Utenriksminister Madeleine Albright sa i et TV-intervju at «folk vet vi vil gjøre det som er nødvendig» da hun ble spurt om USA vil handle på egen hånd dersom FN rygger tilbake for militære tiltak.
- Vi vil arbeide for å skape internasjonal forståelse for vårt syn, men vi har ikke råd til at noen tviler på vår besluttsomhet i disse spørsmålene, sa den amerikanske utenriksministeren.

Iraks visestatsminister Tariq Aziz er på vei til New York for å framføre sin sak i FNs sikkerhetsråd, men verken FN eller USA vil lenger la Saddam Hussein oppholde verdensorganisasjonen med talemåter og snakk.

Utenriksminister Albright hevdet at Saddam Hussein har satt i verk denne konfrontasjonen fordi FNs inspektører var like ved å avsløre hemmelige våpenlager. Hun er spesielt opprørt og bekymret over Iraks biologiske våpen.

- Uforbederlig løgner


Albright sier at Saddam er en «uforbederlig løgner. Det må vi alltid huske på. Det er han som er problemet.»
Det er forbudt i henhold til amerikansk lov å sette i verk attentater mot andre lands ledere. Men i krig er det tillatt å forsøke å ramme fiendens øverstkommanderende.

- Han er øverstkommanderende, men ingen av oss har sagt noe om hvorvidt vi ønsker ham død eller levende, sier Albright.

Hele Norges coronakart