USA klarte ikke å redde halshogde Foley i Syria

Operasjonen var strengt hemmelig, men spesialstyrkene fant ikke gislene.

IKKE REDDET : James Foley før han ble henrettet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
IKKE REDDET : James Foley før han ble henrettet. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen etter at Den islamske staten IS publiserte en video som viste hvordan de halshogde Foley, fortalte Pentagon om en «komplisert operasjon» der flere titall amerikanske spesialsoldater ble sendt inn i et avsidesliggende område i Syria der de trodde gislene kunne befinne seg.

Men da fallskjermsoldatene kom til stedet, fant de ikke gislene. Pentagon sier det oppsto skuddveksling med militante islamister, og at én amerikansk soldat ble lettere såret da et av helikoptrene ble beskutt. Mange IS-krigere ble drept.

Ikke vellykket Selv om alle medlemmer av teamet ble hentet tilbake i god behold, sier en talsmann for Pentagon at operasjonen ikke var vellykket fordi de ikke fant gislene.

- Vi hadde selvfølgelig ønsket at dette hadde lykkes, sier han.

Han ville ikke si akkurat når operasjonen fant sted, bare at det var i sommer. Han ville heller ikke si hvor, annet enn at om operasjonen hadde funnet sted nær et tett befolket område, ville den vært kjent tidligere.

Blant journalistene som operasjonen tok sikte på å redde, var også Steven Sotloff som ble presentert i live på videoen der Foley ble drept. På videoen ble det meldt at han også ville bli drept om ikke USA stanser flyangrepene mot IS i Irak.

Godkjent av Obama Det hvite hus bekreftet senere Pentagons opplysninger og at spesialoperasjonen var godkjent av president Barack Obama tidligere i sommer.

Lisa Monaco, Obamas terrorrådgiver, sa i en erklæring at Obama godkjente operasjonen fordi han vurderte det slik at journalistene var i større fare for hver dag som gikk.

- Regjeringen hadde det vi mente var tilstrekkelig etterretningsinformasjon, og da en anledning oppsto, autoriserte presidenten forsvarsdepartementet til å gå aktivt til aksjon for å redde våre statsborgere. Dessverre lyktes det ikke fordi de ikke var på stedet, sa hun.

Det nasjonale sikkerhetsrådet sa senere at det aldri hadde vært meningen å gå ut offentlig om operasjonen, men da det ble klart at flere medier ville skrive om den, hadde de ikke noe annet valg enn å bekrefte det. (©NTB)