Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tora Bora:

USA knuste IS' skjulested med «alle bombers mor». Nå har IS erobret bin Ladens gamle huler

IS har erobret bin Ladens skjulested fra Taliban.

EROBRET VIKTIG OMRÅDE: Ekstremistgruppen IS har erobret store områder i Tora Bora-fjellene øst i Afghanistan fra Taliban. Foto: Science Photo Library
EROBRET VIKTIG OMRÅDE: Ekstremistgruppen IS har erobret store områder i Tora Bora-fjellene øst i Afghanistan fra Taliban. Foto: Science Photo Library Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kveld kom meldingen om at ekstremistgruppen IS har erobret en stor del av Tora Bora-fjellene øst i Afghanistan fra Taliban.

Det nye territoriet skal også inkludere det massive hulekomplekset der Osama bin Laden skal ha gjemt seg i årevis, også fra amerikanske myndigheter etter angrepene mot USA 11. september 2001.

IS skal ha fått kontroll over tunnel- og grottefortet onsdag morgen, og Taliban skal ha flyktet i løpet av natten etter kamper som varte i tre til fire dager, skriver NTB.

Det er i så fall en viktig symbolsk og materiell seier for IS, som har fått en ny base «som er enkel å forsvare», ifølge afghanske styrker og lokale innbyggere, skriver New York Times.

Ble presset frem av «alle bombers mor»

GJEMMESTED: Osama bin Laden skal ha gjemt seg i det massive hulekomplekset i Tora Bora, da USA jaktet al-Qaida-lederen på begynnelsen av 2000-tallet. Foto: United States Attorney's Office Southern District of New York
GJEMMESTED: Osama bin Laden skal ha gjemt seg i det massive hulekomplekset i Tora Bora, da USA jaktet al-Qaida-lederen på begynnelsen av 2000-tallet. Foto: United States Attorney's Office Southern District of New York Vis mer

Offensiven skal ha blitt presset fram av amerikanernes bombeangrep mot et hulenettverk i Achin-distriktet tidligere i år. Minst 36 IS-krigere skal ha blitt drept i angrepet, da USA slapp landets største konvensjonelle bombe - også kjent som «alle bombers mor» - i området i april i år.

Området i fjellene skal ha blitt brukt som skjulested av krigere i terrorgruppa IS. Bomben USA slapp er den største bomben USA har i sitt enorme arsenal og har navnet «GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb». Forkortelsen MOAB har tilnavnet «mother of all bombs», eller «alle bombers mor» på norsk.

Bomben, som er designet for å skulle eksplodere like over bakken, førte til en stor ødeleggelse av hulestrukturer i området.

1000 IS-krigere

BOMBEN: Frigitt video viser USA slippe «alle bombers mor» over Afghanistan. Video: U.S Department of Defense Vis mer

Det skal ha ført IS ut på jakt etter nye skjulesteder, skriver New York Times.

- Rundt 1000 IS-krigere var med på offensiven mot Tora Bora. Jeg informerte myndighetene om at de forsøkte å erobre Tora Bora, men de lyttet ikke til meg, sier Hazrat Ali, som er medlem av det afghanske parlamentet, til avisa.

Talibans talsperson Zabihullah Mujahid hevdet imidlertid onsdag at fortet ikke er tapt og kampene mellom de to gruppene fortsatt pågår

- Dette er frontlinjen mellom oss og IS, og ingen har rykket fram i området, sier han ifølge avisa.

Hazrat Ali sier at IS nå har skaffet seg en base som er lett å forsvare, og legger til at den gir adgang til nye områder av Nangarhar-provinsen.

- IS har skaffet seg en ny høyborg, og vil erobre nye områder som følge av dette, sier han.

Ble beskyldt for å ha hjulpet bin Laden

AL-QAIDA-LEDER: Her er Osama bin Laden avbildet ved hulestrukturene i Tora Bora. Foto: United States Attorney's Office Southern District of New York
AL-QAIDA-LEDER: Her er Osama bin Laden avbildet ved hulestrukturene i Tora Bora. Foto: United States Attorney's Office Southern District of New York Vis mer

Ali har ifølge New York Times omfattende erfaring fra kamper mot al-Qaida i fjellområdene, men ble også i sin tid beskyldt for å ha hjulpet bin Laden med å rømme fra Tora Bora i desember i 2001.

Ali selv har hardnakket benektet alle beskyldninger om at han skal ha forrådt sine amerikanske og afghanske allierte i jakten på den tidligere al-Qaida-lederen.

USA gjennomførte massiv bombing av Tora Bora-fjellene i denne perioden, men amerikansk etterretning konkluderte med at bin Laden hadde klart å ta seg over til Pakistan.

Det finnes ikke afghanske sikkerhetsstyrker i området, og lokalbefolkningen skal ha prøvd å støtte Taliban mot IS.

IS har forsøkt å etablere seg i Afghanistan siden 2014, og USA har prøvd å hindre dem siden 2015, skriver NTB. Gruppen har hovedsakelig etablert seg i Nangarhar-provinsen, og der skal de ha stått bak brutale overgrep mot sivile. Nangarhar er en viktig jordbruksprovins i Afghanistan, skriver NTB.

Hele Norges coronakart