Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA kobler Libya-angrepet til terrorangrepet 9/11

Myndighetenes terroreksperter mener angrepet i Benghazi var for proft til å være tilfeldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter etterforsker ifølge Sky News hvorvidt angrepet mot konsulatet i Libya var et koordinert terrorangrep for å markere årsjubileet for 11. september 2001.

11. september i år tok væpnede menn seg inn i det amerikanske konsulatet i Benghazi, og satte det i brann. Ambassadør Chris Stevens og tre ansatte døde.

- Et planlagt angrep Det ble tidlig spekulert i at protestene rettet mot konsulatet var spontane og provosert fram av en anti-islamsk film laget av en israeler bosatt i USA. Dagbladet har tidligere omtalt den som «et makkverk av en film».

Men overfor Sky uttaler en av myndighetenes antiterroreksperter at volden i Benghazi er «for koordinert og profesjonell» til å være et spontant angrep.

- Utnyttet protester Amerikanske myndighetskilder hevdet tidlig overfor CNN at angrepet var planlagt på forhånd. Angriperne skal ha brukt filmprotestene som en avledning for angrepene mot konsulatet. Også avisa New York Times har fått denne forklaringen.

CNN skriver videre at det er uklart om militsen selv tok initiativ til protestene, eller om de bare ble utnyttet.

SJEKKER SAMMENHENG: Amerikanske myndigheter undesøker nå om angrepet i Libya har sammenheng med årsmarkeringen for terrorangrepet 11 September 2001 i New York. Foto: AFP PHOTO/Helene SELIGMAN, NTB Scanpix
SJEKKER SAMMENHENG: Amerikanske myndigheter undesøker nå om angrepet i Libya har sammenheng med årsmarkeringen for terrorangrepet 11 September 2001 i New York. Foto: AFP PHOTO/Helene SELIGMAN, NTB Scanpix Vis mer

Koblingen til årsmarkeringen for 11. september er ifølge Sky News nå et hett spor, som det jobbes med å få klarlagt via ulike etteretningstjenester.

- En helt spesiell dag Også utenriksminister Hillary Clinton merket seg hvilken dato angrepet mot konsulatet i Benghazi, og tok dette opp da hun kort tid etter henvendte seg til det amerikanske folk:

- Det er spesielt vanskelig at dette skjedde på 11. september. Det er en dag som betyr veldig mye for alle amerikanere. Hvert år på denne dagen blir vi minnet om at vårt arbeid ikke er avsluttet, at arbeidet med å få en slutt på voldelig ekstremisme og byggingen av en sikker og stabil verden må fortsette, sa utenriksminister Hillary Clinton dagen etter angrepet i Benghazi.

Sender krigsskip Pentagon har sendt to krigsskip til kysten utenfor Libya.

De tungt væpnede krigsskipene er ikke blitt tildelt noen konkrete oppgaver, men skal «operere fleksibelt» og på nærmere ordre fra presidenten.

En gruppe amerikanske soldater er sendt til landets hovedstad Tripoli.

Disse døde Ambassadør Chris Stevens (52) skal ha omkommet som følge av kullosforgiftning i forbindelse med et fluktforsøk fra konsulatat.

SÅR ETTER ANGREPET: Her undersøkes skadene ved det amerikanske konsulatet. Fire personer miastet livet da væpnede menn stormet konsulatet 12. september. Foto: EPA/STRINGER  EPA/STRINGER / NTB Scanpix
SÅR ETTER ANGREPET: Her undersøkes skadene ved det amerikanske konsulatet. Fire personer miastet livet da væpnede menn stormet konsulatet 12. september. Foto: EPA/STRINGER EPA/STRINGER / NTB Scanpix Vis mer

Legen som forsøkte å redde Stevens har oppgitt at han holdt på med livredning i 90 minutter, men måtte gi tapt.

De tre andre døde skal ifølge Fox News være den tidligere Navy Seal-soldaten Glen Doherty fra Massachusetts og informasjonsrådgiver Sean Smith i den amerikanske utenrikstjenesten.

Flere pågrepet Libyas viseinnenriksminister Wanis al-Sharef sier at både innenriksdepartementet og justisdepartementet har innledet etterforskning og begynt å samle bevis.

Flere personer skal være pågrepet, men ministeren ville torsdag ikke gi detaljer om identiteten og bakgrunnen til disse eller hvor mange det dreier seg om.

Uroen sprer seg Etter brøt det ut protester mot USA i en rekke land, blant annet Tunisia og Egypt. Ifølge nyhetsbyrået AP har en militant gruppe i Irak nå varslet han den vil gjennomføre væpnede aksjoner i kjølvannet av den omstridt islam-filmen.

Det rapporteres nå fra flere hold om økende uro og usikkerhet i hovedstaden Bagdad.

I FLAMMER: En væpnet mann jubler utenfor det brennende konsulatet i Benghazi. Foto: REUTERS/Esam Al-Fetori / NTB Scanpix
I FLAMMER: En væpnet mann jubler utenfor det brennende konsulatet i Benghazi. Foto: REUTERS/Esam Al-Fetori / NTB Scanpix Vis mer
I SORG: Utenriksminister Hillary Clinton og president Barack møter ansatte etter angrepet på konsulatet. Ambassadør Christopher Stevens og tre ansatte mistet livet i angrepet. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards / NTB Scanpix
I SORG: Utenriksminister Hillary Clinton og president Barack møter ansatte etter angrepet på konsulatet. Ambassadør Christopher Stevens og tre ansatte mistet livet i angrepet. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards / NTB Scanpix Vis mer
DØDE: Ambassadør Chris Stevens døde under angrept sammen med tre ansatte ved konsulatet. Foto: AP Photo/Ben Curtis
DØDE: Ambassadør Chris Stevens døde under angrept sammen med tre ansatte ved konsulatet. Foto: AP Photo/Ben Curtis Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media