USA kommer uten mine-ultimatum

NEW YORK (Dagbladet): USA ønsker å svekke inntrykket av at de stiller ultimatum i minesaken. Kilder i Washington sier til Dagbladet at forsvarsminister William Cohens uttalelser ikke er fullt ut dekkende for USAs holdning i spørsmålet om landminene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Brussel sa forsvarsministeren at de amerikanske forhåndslagrene vil bli trukket tilbake i sin helhet hvis USA ikke får beholde landminene i lagrene.

Onsdag kommer en amerikansk forhandlingsdelegasjon til Oslo under ledelse av viseutenriksminister Eric Newsom. Til Dagbladet blir det sagt at det er viktig for utfallet av samtalene at forhandlingslederen kommer fra amerikansk UD.

Det blir understreket at man på amerikansk hold ønsker å finne fram til en løsning på ekspertplan, med minst mulig friksjon mellom allierte land.

Men samtidig blir det gjort klart at minespørsmålet er en følsom sak som det er vanskelig å løse.

President Bill Clinton har sagt at USA vil fortsette med de forbudte minene i sin forsvarsoppsetning til år 2003. I Sør-Korea er fristen utvidet til år 2006.

Amerikanske kilder forsikrer at USA ikke vil svekke sine forpliktelser i forsvaret av Norge eller de sterke båndene mellom de to landene.