USA kondolerer etter sykehusbombingen i Afghanistan

Minst ni Leger Uten Grenser-ansatte drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjefen for de amerikanskledede styrkene i Afghanistan kondolerer etter sykehusbombingen av et Leger Uten Grenser-sykehus i Afghanistan overfor landets president, opplyser presidentens kontor.

- General John Campbell har opplyst president Ashraf Ghani om detaljene rundt angrepet og sendt sine kondolanser, heter det i en uttalelse fra den afghanske presidentens kontor. En talsperson for den internasjonale koalisjonen kunne ikke umiddelbart bekrefte at Campbell har ringt Ghani, men sier hun vil undersøke saken.

- Minst 19 mennesker mistet livet i bombeangrepet, sier talsperson Christiane Winje i Leger Uten Grenser (MSF) på en pressekonferanse i Berlin, ifølge DPA.

Blant ofrene er både MSF-medarbeidere og pasienter, derav tre barn. Ytterligere 37 er alvorlig såret, 19 av dem ansatte og 18 pasienter, ifølge Winje. Ifølge MSF er mange ansatte og pasienter fortsatt ikke er gjort rede for.

NATO bekreftet angrep Angrepet varte i tretti minutter NATO opplyste i morgentimen at det «kan være» et amerikansk luftangrep som traff sykehuset, skrev NTB.

- Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokka 02.15 lokal tid mot personer som truet styrkene. Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten. Hendelsen er under etterforskning, skriver NATO i en pressemelding.

- Bombingen fortsatte i tretti minutter etter at det amerikanske og afghanske militæret i Kabul og Washington ble informert om bombingen, skrev Leger Uten Grenser på Twitter.

Angrepet skal ha skjedd i byen Kunduz. Hågensen i Leger Uten Grenser forteller at sykehuset som er rammet har spesialisert seg på traumebehandling, og da særlig livreddende amputasjon. 

ANGREP SYKEHUS I AFGHANISTAN:Minst ni er drept, mens 30 er savnet etter et bombeangrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz. Den siste uken har byen vært åsted for voldsomme kamper mellom Taliban og afghanske sikkerhetsstyrker med støtte fra NATO.
Foto: Leger uten grenser / NTB scanpix
ANGREP SYKEHUS I AFGHANISTAN:Minst ni er drept, mens 30 er savnet etter et bombeangrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz. Den siste uken har byen vært åsted for voldsomme kamper mellom Taliban og afghanske sikkerhetsstyrker med støtte fra NATO. Foto: Leger uten grenser / NTB scanpix Vis mer

- Siden kampene brøt ut mandag har sykehuset fått inn over 300 skadde, inkludert 64 barn, sier han. 

- Vi er dypt sjokkert over angrepet og drapene på våre ansatte og pasienter, sier avdelingslederen Bart Janssens i Leger Uten Grenser.

- Utilgivelig angrep FNs menneskerettssjef, Zeid Raad al-Hussein, kaller bombingen av det MSF-drevne sykehuset i Kunduz i Afghanistan for utilgivelig og sier det kan være en krigsforbrytelse.

- Dersom det viser seg at angrepet ble gjennomført med viten og vilje, så er det mulig vi snakker om en krigsforbrytelse, sier al-Hussein.

Høykommissæren krever en åpen og omfattende gransking av angrepet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram