USA-korrespondent 1995-1998

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første møtet mellom presidenten og praktikanten skjedde den 15. november 1995. Det var Clintons nemesis i Kongressen, den nå glemte Newt Gingrich, som førte dem sammen. Ved å nekte å vedta budsjettet hadde Gingrich sendt nesten alle offentlig ansatte hjem, også i Det hvite hus.

Men de ubetalte frivillige var på jobben.

Den risikosøkende delen av presidentens personlighet tok styringen da pizzabud Monica Lewinsky viste ham tangatrusen. Resten er verdenshistorie.

<MITT NI MÅNEDER LANGE korrespondentsamliv med smålubne Monica begynte i januar 1998. Da skrev Washington Post at spesialetterforsker Kenneth Starr hadde utvidet etterforskningen av tomtesalget Whitewater til å omfatte en mulig seksuell forbindelse mellom denne unge kvinnen, som var 21 år gammel i 1995, og den 27 år eldre presidenten.

Fra da av handlet amerikansk politikk ikke lenger om helsekøer og terrorister, men om uortodoks bruk av sigarer, en diktsamling av Walt Whitman, om munnsex er en seksuell forbindelse, og om hvorvidt sædflekker på Monicas blå selskapskjole som FBI hadde beslaglagt, inneholdt presidentens DNA.

I LØPET AV ET PAR DAGER hadde Bill Clinton viftet med en løgnaktig, men overbevisende pekefinger inn i TV-kamera og benektet enhver seksuell forbindelse med «denne kvinnen... frøken Lewinsky», og i topp form holdt en suveren politisk årstale til begge kamrene i Kongressen med hele nasjonen klistret til TV-skjermene.

Høyresidens hat mot Bill Clinton brant heftig dag etter dag, men overleveren i Det hvite hus ville bare ikke ta fyr. Han sto opp og gikk på jobben uansett hva som lekket ut av kontorene til Kenneth Starr.

Bill ville ikke klart å holde fortet alene. Hillary utstyrte ham med rustning, og gikk til frontalangrep på det hun kalte en «høyreekstrem sammensvergelse» som hadde forfulgt dem helt fra Arkansas. Hennes utholdenhet ga ham muligheten til å gjøre jobben og holde stillingen på meningsmålingene. Og til slutt slippe unna som frikjent i riksretten.