Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA krenket vår suverenitet da de drepte bin Laden

Pakistans statsminister avviser anklagene om inkompetanse og al-Qaida-samarbeid.

FORSVARER LANDET SITT: Pakistans statsminister Yousuf Gilani slår kraftig tilbake mot anklagene om medløperi og inkompetanse i forbindelse med Osama bin Ladens langvarige nærvær i landet. Foto: FAROOQ NAEEM/AFP/SCANPIX
FORSVARER LANDET SITT: Pakistans statsminister Yousuf Gilani slår kraftig tilbake mot anklagene om medløperi og inkompetanse i forbindelse med Osama bin Ladens langvarige nærvær i landet. Foto: FAROOQ NAEEM/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mistankene og anklagene har haglet over Pakistan etter drapet på Osama bin Laden for ei uke siden. Mange spør seg hvordan pakistanske myndigheter kunne unngå å vite at verdens mest ettersøkte mann i minst fem år bodde i en garnisonsby nær hovedstaden Islamabad uten å bli oppdaget, og flere antyder at han må ha hatt hjelp fra myndighetene.

Nå tar statsminister Yousuf Gilani kraftig til motmæle. I en tale til det pakistanske parlamentet avviste han alle anklager og mistanker, skriver BBC News.

- Anklagene om samarbeid og inkompetanse er absurde, sa Gilani.

- Fiasko Han kalte USAs raid mot bin Ladens bolig i Abbottabad for «en krenkelse av vår suverenitet», og understreket hvor mye ressurser Pakistan har satt inn i kampen mot terror, spesielt med tanke på «prisen vi har betalt» i sivile og militære tap.

Og ikke nok med det; Gilani uttalte også at USA i sin tid hjalp til med å grunnlegge bin Ladens organisasjon al-Qaida under den sovjetiske invasjonen av Afghanistan i 1979, og at amerikanernes inngripen i landet i etter 11. september 2001 bare gjorde situasjonen verre, ved å spre krigerne utover verden.

- Vi inviterte ikke al-Qaida til Pakistan, sa statsministeren - men understreket:

- At bin Laden ikke ble funnet på ti år, er en etterretningsfiasko ... for alle verdens etterretningsbyråer.

BODDE I GARNISONSBY: I minst fem år bodde Osama bin Laden i dette svære bygningskomplekset i den pakistanske byen Abbottabad, som til enhver tid huser store militære styrker. Foto: FAISAL MAHMOOD/REUTERS/SCANPIX
BODDE I GARNISONSBY: I minst fem år bodde Osama bin Laden i dette svære bygningskomplekset i den pakistanske byen Abbottabad, som til enhver tid huser store militære styrker. Foto: FAISAL MAHMOOD/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Dermed fritok Gilani Pakistan fra noe som helst eneansvar for at al-Qaida-lederen kunne leve i skjul i landet i så lang tid.

- Etterforskning USAs president Barack Obama ba i går Pakistan om å etterforske nettverket som skjulte bin Laden. Formålet er å finne ut om pakistanske myndighetspersoner har vært delaktige i å dysse ned terroristlederens nærvær i landet.

Det har vært spekulert på om personer i den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI, som har en lang historie med samarbeid med militante grupper, visste hvor bin Laden befant seg. Det ble også avvist av statsminister Gilani.

Samtidig understreket han at Pakistan har vært og er en nøkkelalliert for USA. Han lovet også at det militære vil innlede en etterforskning av hvordan bin Laden kunne leve skjult i Abbottabad, ifølge AP.

LEVDE I SKJUL: Al-Qaida-leder Osama bin Laden ble likvidert av amerikanerne for ei uke siden. Da hadde han levd i skjult i Pakistan i minst fem år. Foto: REUTERS/SCANPIX
LEVDE I SKJUL: Al-Qaida-leder Osama bin Laden ble likvidert av amerikanerne for ei uke siden. Da hadde han levd i skjult i Pakistan i minst fem år. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media