USA krever å få tilbake undervannsdrone fra Kina

Ble beslaglagt i Sør-Kina-havet.

SAVNER DRONE: USNS «Bowditch» er moderskipet til undervannsdronen som nå er i kinesernes besittelse. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix
SAVNER DRONE: USNS «Bowditch» er moderskipet til undervannsdronen som nå er i kinesernes besittelse. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA krever at Kina leverer tilbake en amerikansk undervannsdrone som et kinesisk marinefartøy har beslaglagt i Sør-Kina-havet.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har sendt en formell protest til myndighetene i Beijing der det krever at forskningsdronen blir utlevert så fort som mulig, skriver The New York Times fredag.

Pentagon-talsmann Peter Cook sier mannskapet på det amerikanske marinefartøyet «Bowditch» torsdag oppdaget at undervannsdronen var borte.

Dronen tilhører den amerikanske marinen og brukes til forsknings- og testoppdrag.

- Den ble tatt i arrest av et kinesisk marinefartøy, sier Cook og legger til at dronen befant seg i internasjonalt farvann om lag 80 kilometer utenfor Subic Bay på Filippinene.

Ifølge Pentagon var undervannsdronen på et sivilt oppdrag i Sør-Kina-havet, der det holdt på å teste saltinnhold og temperatur i sjøen, da det ble tatt i beslag.

Situasjonen i Sør-Kina-havet har blitt stadig mer tilspisset de siste årene ettersom både Kina og flere andre land, deriblant Filippinene og Vietnam, har gjort krav på deler av farvannene.

(NTB)