USA krever å få tilbake undervannsdrone fra Kina

Ble beslaglagt i Sør-Kina-havet.

SAVNER DRONE: USNS «Bowditch» er moderskipet til undervannsdronen som nå er i kinesernes besittelse. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix
SAVNER DRONE: USNS «Bowditch» er moderskipet til undervannsdronen som nå er i kinesernes besittelse. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA krever at Kina leverer tilbake en amerikansk undervannsdrone som et kinesisk marinefartøy har beslaglagt i Sør-Kina-havet.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har sendt en formell protest til myndighetene i Beijing der det krever at forskningsdronen blir utlevert så fort som mulig, skriver The New York Times fredag.

Pentagon-talsmann Peter Cook sier mannskapet på det amerikanske marinefartøyet «Bowditch» torsdag oppdaget at undervannsdronen var borte.

Dronen tilhører den amerikanske marinen og brukes til forsknings- og testoppdrag.

- Den ble tatt i arrest av et kinesisk marinefartøy, sier Cook og legger til at dronen befant seg i internasjonalt farvann om lag 80 kilometer utenfor Subic Bay på Filippinene.

Ifølge Pentagon var undervannsdronen på et sivilt oppdrag i Sør-Kina-havet, der det holdt på å teste saltinnhold og temperatur i sjøen, da det ble tatt i beslag.

Situasjonen i Sør-Kina-havet har blitt stadig mer tilspisset de siste årene ettersom både Kina og flere andre land, deriblant Filippinene og Vietnam, har gjort krav på deler av farvannene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer