SAVNER DRONE: USNS «Bowditch» er moderskipet til undervannsdronen som nå er i kinesernes besittelse. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix
SAVNER DRONE: USNS «Bowditch» er moderskipet til undervannsdronen som nå er i kinesernes besittelse. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB ScanpixVis mer

USA krever å få tilbake undervannsdrone fra Kina

Ble beslaglagt i Sør-Kina-havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA krever at Kina leverer tilbake en amerikansk undervannsdrone som et kinesisk marinefartøy har beslaglagt i Sør-Kina-havet.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har sendt en formell protest til myndighetene i Beijing der det krever at forskningsdronen blir utlevert så fort som mulig, skriver The New York Times fredag.

Pentagon-talsmann Peter Cook sier mannskapet på det amerikanske marinefartøyet «Bowditch» torsdag oppdaget at undervannsdronen var borte.

Dronen tilhører den amerikanske marinen og brukes til forsknings- og testoppdrag.

- Den ble tatt i arrest av et kinesisk marinefartøy, sier Cook og legger til at dronen befant seg i internasjonalt farvann om lag 80 kilometer utenfor Subic Bay på Filippinene.

Ifølge Pentagon var undervannsdronen på et sivilt oppdrag i Sør-Kina-havet, der det holdt på å teste saltinnhold og temperatur i sjøen, da det ble tatt i beslag.

Situasjonen i Sør-Kina-havet har blitt stadig mer tilspisset de siste årene ettersom både Kina og flere andre land, deriblant Filippinene og Vietnam, har gjort krav på deler av farvannene.

(NTB)