USA krever å få twitter-meldingene til denne kvinnen

«Det vil jeg aldri frivillig gi fra meg», skriver Birgitta Jonsdottir på twitter.

TWITTER-HEMMELIGHETER: Birgitta Jonsdottir var tidligere aktiv i Wikileaks, og hun tror dette nå er et ledd i USA forsøk på å bygge en sak mot Julian Assange. Foto: SCANPIX/AFP
TWITTER-HEMMELIGHETER: Birgitta Jonsdottir var tidligere aktiv i Wikileaks, og hun tror dette nå er et ledd i USA forsøk på å bygge en sak mot Julian Assange. Foto: SCANPIX/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En islandsk politiker sier at det amerikanske justisdepartementet har bedt Twitter om å utlevere alle hennes private twitter-meldinger. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

Birgitta Jonsdottir var tidligere aktiv i Wikileaks, og hun tror dette nå er et ledd i USAs forsøk på å bygge en sak mot Julian Assange.

Birgitta Jonsdottir tvitret i går at «Den amerikanske regjeringen vil ha alle mine twitter-meldinger fra 1. november 2009. Forstår de at jeg er et parlamentsmedlem i Island?».

Vil ha direktmeldinger Jonsdottir skriver videre at dette ikke bare handler om de åpne twitter-meldingene, men også alle direktemeldinger.

Den islandske politikeren har nå startet en rettslig prosess for å forhindre utleveringen etter at at Twitter har varslet henne at det har blitt tatt ut en stevning i USA.

DETTE VIL USA HA: Birigitta Jonsdottir tvitret i går at «Den amerikanske regjeringen vil ha alle mine twitter-meldinger fra 1. november 2009. Forstår de at jeg er et parlamentsmedlem i Island?».
DETTE VIL USA HA: Birigitta Jonsdottir tvitret i går at «Den amerikanske regjeringen vil ha alle mine twitter-meldinger fra 1. november 2009. Forstår de at jeg er et parlamentsmedlem i Island?». Vis mer

«Justisdepartementet (det amerikanske red.anm) ber twitter om levere dem informasjonen - og har gitt en ti dagers frist til å forsøke å stoppe dette rettslig», skriver Jonsdottir på Twitter.

Den islandske politikeren har nå krevd et møte med den amerikanske ambassadøren på Island. «Justisdepartementet har gått alt for langt ("over the top red".anm.)», skriver Jonsdottir. Hun skriver videre at hun aldri «frivillig vil gi fra meg informasjonen».

- USA viser muskler «Dette handlere ikke bare om min informasjon. Dette er et varsel til alle som har hatt noe å gjøre med Wikileaks. Det er helt uakseptabelt av justisdepartementet å vise muskler på denne måten. Jeg er heldig som er parlamentsmedlem, men hva med andre mennesker? Det er min plikt å gjøre alt for å stoppe dette».

Twitter vil ifølge The Guardian ikke kommentere saken: «Vi kommer ikke til å kommentere spesifikke forespørsler, men for å hjelpe brukerne våres rettigheter er det vår policy å gi dem beskjed når justis- og politimyndigheter ber oss utlevere informasjon - hvis ikke loven hindrer oss fra å gjøre det».

De fleste twitter-meldingene er allerede offentlige, men det er mulig å sende direktemeldinger som er skjult for andre.

- Bygger sak mot Assange Marc Rotenberg, president i The Electronic Privacy Information Centre (EPIC) i Washington sier til The Guardian at det virker som Justisdepartementet jobber med å bygge en sak mot Wikileaks-leder Julian Assange.

- DETTE MÅ STOPPES: «Dette handlere ikke bare om min informasjon. Dette er et varsel til alle som har hatt noe å gjøre med Wikileaks. Det er helt uakseptabelt av justisdepartementet å vise muskler på denne måten. Jeg er heldig som er parlamentsmedlem, men hva med andre mennesker? Det er min plikt å gjøre alt for å stoppe dette», skriver Birgitta Jonsdottir. Foto: SCANPIX/AFP
- DETTE MÅ STOPPES: «Dette handlere ikke bare om min informasjon. Dette er et varsel til alle som har hatt noe å gjøre med Wikileaks. Det er helt uakseptabelt av justisdepartementet å vise muskler på denne måten. Jeg er heldig som er parlamentsmedlem, men hva med andre mennesker? Det er min plikt å gjøre alt for å stoppe dette», skriver Birgitta Jonsdottir. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

EPIC har allerede bedt om å få utlevert informasjon om den pågående etterforskningen mot personer som har donert penger til Wikileaks via Mastercard, Visa eller PayPal.

-  Myndigheter har rett på informasjon, men det må bli gjort på en lovelig måte. Er det mulig å ta rettslig lovelige skritt mot Wikileaks? Det tror jeg ikke er sannsynlig. Men det er et stort spørsmål her i USA, sier Rotenberg til The Guardian.
 

SAK MOT ASSANGE: Marc Rotenberg, president i The Electronic Privacy Information Centre (EPIC) i Washington sier til The Guardian at det virker som Justisdepartementet jobber med å bygge en sak mot Wikileaks-leder Julian Assange. Foto: SCANPIX
SAK MOT ASSANGE: Marc Rotenberg, president i The Electronic Privacy Information Centre (EPIC) i Washington sier til The Guardian at det virker som Justisdepartementet jobber med å bygge en sak mot Wikileaks-leder Julian Assange. Foto: SCANPIX Vis mer