BOSETTINGSFRYS: Venstreorienterte aktivister demonstrerer mot den israelske bosettingspolitikken i Øst-Jerusalem. Foto: EPA/OLIVER WEIKEN/SCANPIX
BOSETTINGSFRYS: Venstreorienterte aktivister demonstrerer mot den israelske bosettingspolitikken i Øst-Jerusalem. Foto: EPA/OLIVER WEIKEN/SCANPIXVis mer

USA krever fire måneders boligfrys i Jerusalem

Mot et nytt forsøk på å få i gang fredsprosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| USAs president Barack Obama vil at Israel skal stanse all boligbygging i det okkuperte Øst-Jerusalem i fire måneder i bytte mot et nytt forsøk på å få i gang fredsprosessen.

USA håper en slik boligfrys kan overbevise palestinerne om å gå med på direkte forhandlinger framfor bare indirekte samtaler, slik det har vært planlagt, skriver den israelske avisa Haaretz onsdag.

Palestinerne krever en fullstendig stans i boligbyggingen i de okkuperte områdene før de er villig til å innlede nye samtaler med Israel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har bare gått med på en midlertidig frys i ti måneder på Vestbredden utenom Jerusalem. Netanyahus talsmann ville ikke kommentere det nye forslaget da han ble konfrontert med det onsdag.

Integrert del

Israel insisterer på at den okkuperte palestinske delen av Jerusalem er en integrert del av Israel, og har derfor ikke villet stanse bygging av nye boliger der.

USA har hittil sett gjennom fingrene med den israelske byggingen i Øst-Jerusalem, men det nye amerikanske kravet skal ha kommet på bordet under Netanyahus besøk i Washington i forrige uke.

Ifølge Haaretz er ministrene i regjeringen enige om at å unngå en erklæring om byggestans og heller søke en «stille forståelse» med USA om saken.

Urimelig

Men utenriksminister Avigdor Lieberman kaller USAs initiativ fullstendig urimelig. Til avisa Maariv sier han at forslaget ikke er akseptert av noen av ministrene i regjeringen.

Palestinerne ville ikke gi en direkte kommentar, men president Mahmoud Abbas rådgiver understreker at det er viktig med en frys i utbyggingen i Øst-Jerusalem.

- Vi krever frys i utbyggingen i Jerusalem - og resten av Vestbredden - før vi kan vende tilbake til forhandlinger - enten det er direkte eller indirekte samtaler, understreker Nabil Abu Rdainah.


(©NTB)