USA krever irakisk samlingsregjering

Først da vil de vudere støtte til irakiske sikkerhetsstyrker.

PRESSEKONFERANSE:  Talsmanns Josh Earnest i Det hvite hus sier det kan bli aktuelt å støtte irakiske sikkerhetsstyrker hvis Irak får på plass en samlingsregjering: Foto: AP/Jacquelyn Martin
PRESSEKONFERANSE: Talsmanns Josh Earnest i Det hvite hus sier det kan bli aktuelt å støtte irakiske sikkerhetsstyrker hvis Irak får på plass en samlingsregjering: Foto: AP/Jacquelyn MartinVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til Irak blir enige om en samlingsregjering, vil USAs luftangrep kun beskytte amerikansk personell og bistå flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, opplyser Det hvite hus.

Dersom Irak får på plass en samlingsregjering, kan amerikansk militærstøtte etter hvert inkludere støtte til irakiske sikkerhetsstyrker som kjemper mot opprørere fra Den islamske staten (ISIL), sier talsmann Josh Earnest i Det hvite hus.

USA har ikke fastsatt en sluttdato for amerikanske luftangrep i Irak, og sier det avhenger av sikkerhetssituasjonen på bakken.

— Ytterligere støtte til Irak vil ikke bli langvarig og vil ikke involvere soldater på bakken, ifølge talsmannen. Den kurdiskkontrollerte byen Arbil nord i Irak huser amerikanske militærrådgivere og diplomater, og USAs president Barack Obama åpnet natt til fredag for luftangrep mot opprørerne.

(NTB)