USA krever væpnede vakter på fly i Norge

Regjeringen skal diskutere kravet.

SKAL DISKUTERE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa - her avbildet med Norwegian-sjef Bjørn Kjos. USA har lenge lagt press på europeiske regjeringer for å få dem til å godta flyvakter, som er vanlig på amerikanske innenriksflyginger og mellom USA og andre verdensdeler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SKAL DISKUTERE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa - her avbildet med Norwegian-sjef Bjørn Kjos. USA har lenge lagt press på europeiske regjeringer for å få dem til å godta flyvakter, som er vanlig på amerikanske innenriksflyginger og mellom USA og andre verdensdeler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Skepsisen til å åpne for såkalte Air Marshals er imidlertid stor både på regjeringshold og i Stortinget, skriver Stavanger Aftenblad.

USA har lenge lagt press på europeiske regjeringer for å få dem til å godta slike vakter, som er vanlig på amerikanske innenriksflyginger og mellom USA og andre verdensdeler.

- Det er i dag ikke tillatt med bevæpnede vakter på sivile fly i Norge. Norske luftfartsmyndigheter har ikke gitt åpning for noe slikt når utenlandske flyselskaper har søkt, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Bekrefter dialog Hun bekrefter at norske myndigheter helt siden 2003 har vært i dialog med USA om saken og sier at regjeringen nå vil ta stilling til det amerikanske kravet

- Saken omfatter både Samferdsel, Justis og Utenriksdepartementene. Fram til nå har samtalene mellom de tre departementene vært håndtert på administrativt nivå. Saken skal drøftes i Regjeringen når den er avklart mellom departementene, sier Kleppa til Stavanger Aftenblad.

Hallgeir Langeland (SV) sitter både i samferdsels- og i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og han mener at det er uaktuelt å gi etter for kravet fra USA.

SV og Frp enige - Det er uaktuelt for SV å være med på bevæpning, sier han.

Langeland mener at Norge må vokte seg vel for å importere det han mener er den særegne amerikanske våpenkulturen.

- Her brukes det milliarder av kroner på sikkerhetskontroller for å forhindre at ulovlige gjenstander kommer om bord, og så skal flyselskapene ha en cowboy med våpen inne i flyet, sier han.

Bård Hoksrud (Frp), som er nestleder i transportkomiteen, er enig med Langeland.

- Jeg er veldig skeptisk til bevæpnede vakter på fly. Det er viktig å ha et godt forhold til USA, som er vår viktigste allierte, men vi kan ikke hoppe når de sier hopp, mener Hoksrud.

Øyvind Halleraker (H) er mer åpen til å godta en endring i regelverket.

- Det er synd om sikkerhetssituasjonen er slik at bevæpning må til, men hvis sikkerheten til passasjerene kan bedres, kan vi ikke avvise dette i utgangspunktet, sier han.

(NTB)

SKEPTISK: Bård Hoksrud (Frp - helt til høyre på bildet), her sammen med medlemmer av Transport og komunikasjonskomiteen i Stortinget - Ingebjørg Godskesen (Frp), Knut Arild Hareide (Krf) og Janne Sjelmo Nordås (Sp). Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SKEPTISK: Bård Hoksrud (Frp - helt til høyre på bildet), her sammen med medlemmer av Transport og komunikasjonskomiteen i Stortinget - Ingebjørg Godskesen (Frp), Knut Arild Hareide (Krf) og Janne Sjelmo Nordås (Sp). Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer