USA krever væpnede vakter på fly i Norge

Regjeringen skal diskutere kravet.

SKAL DISKUTERE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa - her avbildet med Norwegian-sjef Bjørn Kjos. USA har lenge lagt press på europeiske regjeringer for å få dem til å godta flyvakter, som er vanlig på amerikanske innenriksflyginger og mellom USA og andre verdensdeler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SKAL DISKUTERE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa - her avbildet med Norwegian-sjef Bjørn Kjos. USA har lenge lagt press på europeiske regjeringer for å få dem til å godta flyvakter, som er vanlig på amerikanske innenriksflyginger og mellom USA og andre verdensdeler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Skepsisen til å åpne for såkalte Air Marshals er imidlertid stor både på regjeringshold og i Stortinget, skriver Stavanger Aftenblad.

USA har lenge lagt press på europeiske regjeringer for å få dem til å godta slike vakter, som er vanlig på amerikanske innenriksflyginger og mellom USA og andre verdensdeler.

- Det er i dag ikke tillatt med bevæpnede vakter på sivile fly i Norge. Norske luftfartsmyndigheter har ikke gitt åpning for noe slikt når utenlandske flyselskaper har søkt, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Bekrefter dialog Hun bekrefter at norske myndigheter helt siden 2003 har vært i dialog med USA om saken og sier at regjeringen nå vil ta stilling til det amerikanske kravet

- Saken omfatter både Samferdsel, Justis og Utenriksdepartementene. Fram til nå har samtalene mellom de tre departementene vært håndtert på administrativt nivå. Saken skal drøftes i Regjeringen når den er avklart mellom departementene, sier Kleppa til Stavanger Aftenblad.

Hallgeir Langeland (SV) sitter både i samferdsels- og i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og han mener at det er uaktuelt å gi etter for kravet fra USA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer