Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA kriger mot islamister i Somalia

Flere drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange mennesker skal være drept etter at amerikanske styrker har gjennomført angrep mot mål i det sørlige Somalia.

- Det ligger mange lik på bakken, sier en ikke navngitt regjeringstalsmann til nyhetsbyrået Reuters.

Det amerikanske militæret angriper flere mål i Somalia der de mistenker at somaliske al-Qaida-medlemmer befinner seg, melder nyhetsbyrået AP, som siterer amerikanske medier.

Minst ett AC-130 kampfly er blitt brukt i angrepene, ifølge en anonym høytstående person i myndighetene. Dette er tungt bevæpnede  fly med detaljsensorer, som gjør angrepene svært presise. Det er disse kampfly USA blant annet bruker i Afghanistan.

Det er ikke kommet noen bekreftende tall på om noen har blitt drept i angrepene mot al-Qaidaceller i Somalia. Og det hvite hus ville i går hverken avkrefte eller bekrefte om angrepene skjer.

Etter at krigen mot terror og jakten på terrornettverket al-Qaida tok til, har UIC (Union of Islamic Courts) en rekke ganger blitt beskyldt for å ha forbindelser med internasjonale terrornettverk. USA har i flere år hevdet at det befinner seg etablerte al-Qaidaceller i Somalia.

Vokter kysten

Ifølge CBS har blant annet en al-Qaidacelle, som skal ha stått bak bombingen av en de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998, vært målet for angrepene. Under ambassade-angrepene i 1998 mistet mer enn 250 mennesker livet. Denne terrorcellen skal angivelig også ha stått bak 2002-angrepene mot israelske turster i Kenya, 15 mistet livet i det angrepet.

TRENINGSLEIRE: Bildet er fra en av flere treningsleire UIC-islamistene har opprettet for å kjempe mot de etiopiske styrkene. USA mener UIC har nære bånd til al-Qaida. Alle foto: SCANPIX
TRENINGSLEIRE: Bildet er fra en av flere treningsleire UIC-islamistene har opprettet for å kjempe mot de etiopiske styrkene. USA mener UIC har nære bånd til al-Qaida. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Amerikanske marinefartøy er utplassert utefor kysten av Somalia. På denne måten håper de å få stoppet al-Qaida-allierte fra å reise ut fra landet, bekrefter amerikanske myndigheter.

De er ikke alene om å vokte grensene mot Somalia, Kenya har satt inn betydelige styrker ved grensen sin. Krigen i Somalia har ført til at hundretusener er blitt nødt til å flykte landet eller leve som interne flyktninger. Eksperter har anslått at blant annet 400 000 somaliske flyktninger vil strømme over grensen til Kenya.

Borgerkrig

Somalia er herjet av en borgerkrig mellom UIC-islamistene og den FN-støttede overgangsregjeringen. Etiopiske styrkers engasjement i krigen har bidratt til å svekke UIC, som for inntil kort tid siden hadde kontroll over store deler av landet, betydelig. I desember i fjor mistet UIC, etter dødbringende etiopiske angrep, kontrollen de hadde sittet med i seks måneder.

USA ser situasjonen i Somalia som en del av «krigen mot terror», og har lenge bidratt med opplæring av etiopisk politi og militær som et ledd i kampen mot terrorisme. Amerikanske myndigheter hevder likevel de ikke har vært involvert i konflikten i Somalia.

USA mener UIC samarbeider med al-Qaida, dette benekter UIC. Men det er kommet frem at UIC kan ha mottatt økonomisk støtte fra nettopp al-Qaida.

Somalia har ikke hatt et velfungerende styre siden krigsherrer kastet diktatoren Mohamed Siad Barre i 1991. Overgangsregjeringen som nå sitter med makten ble formet, med hjelp fra FN, for to år siden, men har hatt liten reell makt.

HØYPRESISJONS ANGREP: De tungt bevæpnede AC-130 kampflyene brukes i Afghanistan, og nå også i Somalia, ifølge amerikanske medier.
HUNDRETUSENER ER BLITT FLYKTNINGER: Bildet ble tatt i går i en flyktningleir i Dadaab i Kenya. Bare her bor det 160 000 somaliske flyktninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!