USA kritiserer Israel for angrep

USA er sterkt kritiske til Israels angrep mot de palestinske selvstyreområdene, og mener det undergraver mulighetene for fred i regionen, skriver den israelske avisa Ha'aretz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for det amerikansk utenriksdepartementet i Washington viser til gårsdagens angrep mot flyktningleiren Khan Yunis på Gaza-stripen, der to palestinere ble drept, 25 såret og 11 palestinske bolighus ble jevnet med jorda av israelske stridsvogner og bulldosere.

Khan Yunis ligger i det Oslo-avtalen definerer som et A-område, der palestinerne er gitt fullt selvstyre.

Talsmannen viser også til Israels angrep mot Gaza by og andre tettsteder som ligger i A-områder, og oppfordrer begge sider til å trappe ned volden og «skape en bedre atmosfære for diskusjoner»

Den amerikanske talsmannen er også kritisk til uttalelsene fra det ultraortodokse Shas-partiets åndelige overhode, rabbineren Ovadia Yosef, som for noen dager siden kom med voldsomme utfall mot «onde arabere» og ba Gud «tilintetgjøre dem».

- Slike uttalelser er ikke hjelpsomme slik situasjonen nå er. Den slags retorikk bør stanse, sier talsmannen.

Shas-partiets er Israels tredje største, og har flere statsråder i statsminister Ariel Sharons regjering.

(NTB)

I RUINER: Faisal Abu Redwan (nederst) og familien hans leter gjennom ruinene av hjemmet deres etter det israelske angrepet på Khan Yunis flyktningeleir i går.Foto: SCANPIX/AP