Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA kritiserer NATO-partnere

MÜNCHEN (NTB-DPA): USAs forsvarsminister William Cohen kritiserte i dag NATO-partnere for ikke å ville yte nok i internasjonal innsats. Cohens kritikk kom på en sikkerhetspolitisk konferanse i München.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske forsvarsministerens kritikk må ses på bakgrunn av krisen med Irak. Ifølge Cohen er noen NATO-partnere for lite innsatsvillige både når det gjelder penger og aktiv deltakelse med soldater og utstyr.

- Noen av de allierte har gjort mye. Andre kunne og burde gjøre mer, sa Cohen.

Forpliktelser

Ifølge Pentagon-sjefen har Europa gjort det klart at det vil spille en større rolle på den internasjonale arenaen. Men det betyr også større forpliktelser til å stille de nødvendige midlene til disposisjon.

Europeiske stater bruker årlig 33 milliarder dollar (knapt 250 milliarder kroner) på forsvaret og militær beredskap, mens USA alene bruker 45 milliarder dollar (vel 330 milliarder kroner).

- I siste omgang risikerer vi en reduksjon av vår kollektive kampberedskap, sa Cohen.

Han ser også store motsetninger i strategiske spørsmål. Allerede under krigen i Persiabukta for sju år siden viste det seg motsetninger mellom krigsledelsene til noen allierte som var som «dag og natt», mente han.

- Senere har denne kløften bare blitt større.

Bosnia

Cohen brakte også innsatsen i Bosnia på bane.

USA betaler ifølge forsvarsministeren 90 prosent av utgiftene til den internasjonale politistyrken, og dette må de europeiske allierte ta et større ansvar for. Det er en forutsetning for at USA fortsatt vil holde styrker i Bosnia når mandatet til den nåværende SFOR-styrken løper ut i juni, sa Cohen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!