Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA kutter renta

Alan Greenspan kutter renta enda et halvt prosentpoeng. Mens Svein Gjedrem knuger på sine 7 prosent, slipper amerikanerne nå unna med 2 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tredje gang sentralbank-guru Alan Greenspan kutter renta etter terrorangrepene 11. september. I år har han satt ned renta ti ganger. Vår hjemlige Svein Gjedrem satte opp renta 21. september i fjor og har siden latt den være - på verdensrekord-nivå. Imens har den amerikanske renta dalt ned til sitt laveste nivå på 40 år.

Under forrige ukes rentemøte i Norges Bank bestemte sjefene at 7 prosent fortsatt er akkurat passe. Samtidig sa Gjedrem at renta skal ned neste gang de rører den, men han sa ikke når det skulle skje. Flere finanseksperter spår at det blir før jul.

Alan Greenspan kutter og kutter for å hjelpe den amerikanske økonomien gjennom krisa som allerede var under oppseiling før to fly smalt inn i World Trade Center. Det kom likevel overraskende på mange at Greenspan valgte å kutte enda en hel halvprosent i kveld.

Sentralbanksjefen som er kjent for kose seg med statistikk i badekaret, har ikke hatt mye lystig lesning den siste tida. Forbrukerne har mistet tro på framtida, arbeidsløsheten stiger, og industrien går dårligere og dårligere. Ved å kutte renta, håper Greenspan at folk vil bruke mer penger slik at det blir ny fart i økonomien.

Men det fins lys i enden av rente-tunnelen også for norske låntakere. Norges Bank tror at inflasjonen snart er under 2,5 prosent. Det er det magiske tallet som gjør at Svein Gjedrem tør å gi etter for rentepresset.

Den muligheten får han på Norges Banks rentemøte 12. desember - akkurat i tide til at bankene rekker å sende julekort med varsel om lavere lånerente.

SÅÅÅ LITEN RENTE: Alan Greenspan prøver å sparke liv i økonomien ved å tilby lån til 2 prosent.Foto: SCANPIX/REUTERS
Hele Norges coronakart