USA kutter renta

Forsøker å dempe krisa i finans- og boligmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs sentralbank kutter styringsrenta med 0,5 prosent til 4,75 prosent for å dempe krisen i finans- og boligmarkedet.

Rentekuttet skal gjøre det billigere for privatpersoner og bedrifter å ta opp lån og øke likviditeten til finansinstitusjonene. Dette vil normalt sette mer fart i økonomien. Det er første gang på flere år at renta settes ned. Siden juni 2006 har den ligget på 5,25 prosent.

USA opplever nå en krise på eiendomsmarkedet som følge av at mange ikke greier å betjene boliglånene sine. Krisen har rammet finansinstitusjonene og truer med å spre seg til resten av økonomien.

Det var knyttet stor spenning til tirsdagens avgjørelse i sentralbanken Federal Reserve. De fleste eksperter var overbevist om at det kom et rentekutt, men de var usikre på om det ville bli på 0,25 eller 0,5 prosentpoeng. Mange mente på forhånd at markedet ville bli skuffet hvis banken nøyde seg med 0,25.

Også i Europa og Asia har investorer vært spente på hvor stort kuttet ville bli, ettersom krisen i USA har skapt stor uro på børser over hele verden.

- Påvirker neppe norsk rente

Dersom finansproblemene i USA fortsetter, kan det føre til lavere amerikansk etterspørsel, noe som kan påvirke hele verdensøkonomien. Også Norge vil merke negative konsekvenser som følge av en eventuell nedgang i den amerikanske økonomien.

Men rentekuttet i USA får neppe betydning når Norges Banks hovedstyre kommer sammen til rentemøte om en uke, mener senioranalytiker Erik Bruce i Nordea.

SETTER NED RENTA: USAs sentralbanksjef Ben Bernanke. Foto: KAREN BLEIER/AFP/Scanpix
SETTER NED RENTA: USAs sentralbanksjef Ben Bernanke. Foto: KAREN BLEIER/AFP/Scanpix Vis mer

– Den kan imidlertid få effekt på lengre sikt dersom dollaren skulle bli svak, sier han til NTB.

Han tror heller ikke at rentenedgangen vil få stor betydning for norsk industri.

– Så lenge krona forholder seg til dollar på samme måte som euro, får de landene vi konkurrerer med like mye svekket konkurranseevne som Norge, sier han.

(NTB)

USA kutter renta