ET ANNET SPRÅK: Pro-russisk milits i Slavjansk i Øst-Ukraina får Nato til å omdefinere sin militære strategi.  (AP Photo/Andrei Petrov) Scanpix
ET ANNET SPRÅK: Pro-russisk milits i Slavjansk i Øst-Ukraina får Nato til å omdefinere sin militære strategi. (AP Photo/Andrei Petrov) ScanpixVis mer

USA lager igjen planer for Den store krigen

Den russiske annekteringen av Krim, og kinesisk aggresjon i Asia, får Vesten til å redefinere sin strategiske tenking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): USAs og Natos strateger legger til side sine planer for å møte islamistisk ekstremisme. Den nye fienden likner veldig på den gamle. Den har atomvåpen og et forsvar i rask utvikling og modernisering. Den heter Russland og Kina. Framtidas sikkerhetsutfordringer er ikke lenger blant analfabeter i fjellene i Afghanistan eller i ørkenen i Somalia. Framtidas utfordringer er i Europa og i Asia, i konfrontasjon med de gamle fiendene fra Den kalde krigens tid.

Et ukrenkelig forhold Under et besøk til Polen tidligere idag minnet USAs president Barack Obamaom den nye virkeligheten, og han sa at han ville bruke 1 milliard dollar på å forsterke USAs militære tilstedeværelse i Europa.

- Vår forpliktelse til Polens sikkerhet, og til sikkerheten til våre allierte i Sentral- og Øst-Europa, er en hjørnestein i vår sikkerhet, og den er ukrenkelig, sa Obama. Formuleringen om ukrenkelighet er uvanlig klar, og er ment å minne USAs europeiske ellierte om at Natos paragraf 5, om at et angrep mot et medlem er å regne som et angrep på alle, lever i beste velgående. Formuleringene gleder særlig i de baltiske landene, der man lenge har fryktet russisk aggresjon, selv mot medlemmer av Nato.

Denne uka vil stå i sikkerhetspolitikkens tegn. Obama er i Europa, og vil blant annet møte den russiske presidenten Vladimir Putin under markeringen av at det er 70 år siden D-dagen, seinere i uka. Det er knyttet stor spenning til dette møtet, det første mellom de to siden urolighetene i Ukraina, og siden Russland ble suspendert som medlem i eliteklubben G-8, som ble til G-7. Obama vil også møte andre ledere av Nato-land i Brussel.

Snakker om krig Den russiske annekteringen av Krim i mars, og det USA og Nato ser på som det russisk-støttede opprøret i Øst-Ukraina, har på kort tid forandret de sikkerhetspolitiske spillereglene i Europa. For USA er det også viktig å støtte sine allierte i Asia, som står overfor økt kinesisk press for å flytte grensesteiner i Sør-Kina havet.

I en tale til avgangsstudentene ved militærakademiet West Piont i mai gjorde Obama den nye strategiske tenkingen synlig.

- Regional aggresjon som ikke blir imøtegått, enten det er i Ukraina eller i Sør-Kina havet, eller hvor som helst i verden, vil til slutt involvere våre allierte, og kan dra inn våre militære styrker, sa Obama.

Et annerledes spill Det politiske spenningsnivået er et helt annet i Europa etter det som i USA og Nato oppfattes som en utålelig russisk aggresjon i Ukraina. Etter Den kalde krigens slutt var det de færreste som tenkte at en krig kunne være mulig i Europa. Men fra Washington, og fra de europeiske hovedstedene, ser verden plutselig helt annerledes ut, fordi man har an aktør - Putin - som spiller et annet spill enn deres.

Sett fra Washington og Nato-hovedkvarteret i Brussel driver Vladimir Putin et destruktivt spill, der hensikten ikke er å skape fred og konsensus, men kaos og forvirring. Putin snakker et annet språk enn det som snakkes mellom Natos ledere. Det er et språk man ikke har snakket i Nato på lenge.