USA lager kriseplaner

NEW YORK (Dagbladet): Den amerikanske kongressen har holdt flere høringer om farene for datakrasj og samfunnsmessig kaos ved tusenårsskiftet. President Bill Clinton har nedsatt et eget råd til å arbeide med problemene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er allerede nå klart at svært mange av de sentrale, amerikanske datasystemene i privat og offentlig sektor kan komme til å bryte sammen ved tusenårsskiftet.

Den siste rapporten fra i vår slår fast at ikke alle offentlige etater og institusjoner vil være i stand til å møte problemet når det oppstår. Kongressens utredningskontor anbefaler konsentrasjon om de viktigste kriseområdene.

35 milliarder

Rapporten anbefaler at den amerikanske regjeringen intensiverer arbeidet med å utarbeide kriseplaner for å unngå alvorlige sammenbrudd i alt fra militære forsvarssystemer og kontrollen av lufttrafikken til trygdeutbetalinger.

Prislappen for å fikse dataproblemene bare innen den føderale sektoren i USA, er steget fra 18 milliarder kroner til 35 milliarder kroner.
Ekspertene mener at det kommer til å bli enda dyrere. I tillegg kommer offentlig sektor i hver av de 50 delstatene, pluss dataproblemene innen USAs enorme private sektor.

«Svært sårbare»

- Selv om det er satt i verk visse tiltak for å møte problemene som vil oppstå i statsapparatet når vi kommer til år 2000, er vi stadig svært sårbare på en rekke felter, sa Gene L. Dorado som er en av lederne for General Accounting Office, en slags amerikansk riksrevisjon.

- Mange departementer er sterkt forsinket i sitt arbeid, og det er klart at ikke alle viktige og sentrale datasystemer vil bli reparert i tide, sier han.
I februar i år var det bare foretatt reparasjoner på 35 prosent av systemene i statsadministrasjonen som er klassifisert som «kritiske».

- Kriseplaner bør utarbeides for alle kjerneområder i det offentlige, sier Gene L. Dorado til Kongressen, som har tatt dette problemet svært alvorlig.

I høringen i Kongressen ble det slått fast at finansdepartementet er en av institusjonene som står overfor alvorlige problemer.

Mangler folk

Dataeksperten Michael P. Harden fortalte Kongress-komiteen at mangelen på kyndige dataeksperter allerede er i ferd med å drive lønningene til ekspertene rett til himmels. Hovedproblemet er likevel at de ikke er mange nok til å kunne reparere alle datasystemene i det offentlige og det private næringslivet.

John Koskinen som er mannen president Bill Clinton nylig har gitt i oppdrag å samordne arbeidet med å løse dataproblemene ved tusenårsskiftet, bestrider at situasjonen er så kritisk som Harden beskrev den for Kongress-komiteen.

Det er også rådets ansvar å sørge for samordning på det internasjonale plan i arbeidet med problemet.