Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA lakk britiske rapporter til IRA

LONDON (Dagbladet): Britene er sjokkerte over avsløringene som tyder på at Det hvite hus lakk innholdet i britiske etterretningsrapporter til IRA. Lekkasjen blir avslørt av tidligere USA-ambassadør i London, Ray Seitz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seitz var ambassadør fra 1991 til 1994 og har nå skrevet sine memoarer. Utdrag ble i går offenliggjort i Sunday Telegraph og gjengitt som hovedsak i BBC-nyhetene.

Lekkasjene førte til at forholdet mellom regjeringene i Storbritannia og USA på et tidspunkt var så dårlig at London sluttet å sende hemmelige opplysninger til Washington.
Den britiske regjeringen fryktet at «opplysningene ble sendt videre til IRA», ifølge den tidligere amerikanske ambassadøren.

Utvandrede irer

Bakgrunnen for disse lekkasjene er at det sitter mange irsk-amerikanere i regjeringskontorene i Washington. Disse har i lang tid arbeidet for å få IRA og organisasjonens politiske fløy, Sinn Fein, anerkjent. De har vært gode støttespillere for Sinn Fein-lederen Gerry Adams.

Tidligere ambassadør Seitz retter et kraftig angrep på Jean Kennedy Smith, som ble utnevnt av Bill Clinton til USAs ambassadør i Dublin. Hun tilhører Kennedy-dynastiet, som har støttet Sinn Fein-lederne i mange år.

«Jean Kennedy Smith hadde ikke tillit til sin egen stab i ambassaden og straffet dem som var uenig med henne. Hun ble en PR-agent for Gerry Adams. Hun var altfor ubegavet til å forstå historien, og hun var altfor naiv til å forutsi framtida. Hun var en ivrig forsvarer av IRA,» heter det i boka.

«Alltid Kennedy»

Den tidligere ambassadøren sier videre at Kennedy Smith, som er søster av senator Edward Kennedy, var for «ivrig og upålitelig, en farlig blanding». For Clinton var «en Kennedy alltid en Kennedy».
London-ambassadøren måtte flere ganger gi henne ordre om å ikke blande seg inn i Nord-Irlands politiske forhold.

Hennes iver førte til at president Clinton i 1994 ga visum til Gerry Adams til tross for at ambassadøren i London og presidentens nære rådgivere advarte ham mot å gjøre det. Clinton besluttet å gi Adams visum til tross for at han nektet å ta avstand fra bruk av vold.

Seitz' angrep på Kennedy Smith kan virke som en hevnaksjon. Hun klarte nemlig å få Clinton til å skifte ut ambassadøren.

Taushet

Seitz sier til Sunday Telegraph at han kan gi nærmere detaljer om lekkasjene fra Det hvite hus til IRA, men finner at på det nåværende tidspunkt vil dette ikke være riktig.
Det han skriver er at noen i Det hvite hus var så ivrig etter å demonstrere sitt vennskap for lederne i Sinn Fein at de lekket hemmelige opplysninger som ble sendt fra den britiske overvåkingstjenesten MI5 og spionorganisasjonen MI6.

I går nektet den amerikanske ambassadør i Dublin, Kennedy Smith, å uttale seg, heller ikke det britiske utenriksdepartementet eller Det hvite hus ønsket å kommentere Seitz' påstander, som vakte stor oppsikt i Storbritannia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!