DOMINERER:  Tallene viser USAs dominerende rolle i den internasjonale koalisjonen som har tatt mål av seg til å knuse IS. Foto: AP.
DOMINERER: Tallene viser USAs dominerende rolle i den internasjonale koalisjonen som har tatt mål av seg til å knuse IS. Foto: AP.Vis mer

USA leder an i kampen mot IS: 1768 angrep siden 8. august

Har stått for over 90 prosent av flyangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Pentagon viser at de amerikanske kampflyene har gjennomført 1 768 angrep siden 8. august, mens USAs koalisjonspartnere har gjennomført 195 flyangrep.

Tallene viser USAs dominerende rolle i den internasjonale koalisjonen som har tatt mål av seg til å knuse IS, men Pentagon hevder at europeiske og arabiske land vil komme sterkere på banen etter hvert.

Lite villige USAs arabiske koalisjonspartnere Saudi-Arabia, Qatar, De forente arabiske emirater, Bahrain og Jordan, har vært lite villige til å avsløre detaljer om egen deltakelse i krigen mot IS.

Storbritannia, Frankrike, Belgia, Danmark, Nederland og Østerrike har også stilt kampfly til disposisjon for bruk mot IS i Irak, men har gjennomført få angrep hittil.

Ifølge Pentagon har koalisjonens fly hittil vært på vingene 4.800 ganger over Irak og Syria, og operasjonen nærmer seg dermed NATOs luftkrig mot regimet i Libya da det ble gjennomført 7.000 flytokter i løpet av seks måneder.

Bomber og raketter Angrepene mot IS i Syria ble først innledet 23. september og bare den første dagen ble det avfyrt 47 Tomahawk-raketter til en kostnad på over 1 million dollar per stykk.

Den samlede prislappen for bombene og rakettene som hittil er brukt er ifølge Pentagon-kilder drøyt 400 millioner kroner.

(NTB)