USA legger ned veto mot Israel-resolusjon

USA la tirsdag kveld ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en resolusjon som krever at Israel ikke skader eller deporterer den palestinske presidenten Yasser Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i FNs sikkerhetsråd hadde lenge vært fastlåst, etter at USA truet med å nedlegge veto mot resolusjonen.

Resolusjonsteksten var støttet av Syria og andre arabiske land, og elleve av medlemmene i Sikkerhetsrådet stemte for den. Storbritannia, Tyskland og Bulgaria avsto fra å stemme.

Diplomater i FN-bygningen sa de fryktet et veto vil sende sjokkbølger gjennom Midtøsten og andre deler av verden.

- Hvis det hadde vært avstemning nå, så ville USA ha lagt ned veto. Vi er veldig bekymret for de politiske konsekvensene, sa Chiles FN-ambassadør Heraldo Munoz tidligere på kvelden.

Rådet besluttet seint mandag å stemme over resolusjonsforslaget, som er formulert av den palestinske FN-utsendingen Nasser al-Kidwa. Forslaget krever at Israel, som okkupasjonsmakt, avstår fra ethvert forsøk på å deportere eller på noen som helst skade palestinernes valgte president Yasser Arafat.

Men Israels nærmeste allierte, USA, ga signaler om at de ikke var klare til å støtte en slik resolusjon, fordi den ikke også fordømte terrorhandlingene utført av palestinske militante grupper. USA mener også at resolusjonsforslaget er meget anti-israelsk.

(NTB-Reuters)