Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA letter på Cuba-blokaden

Kongressen i USA åpner for salg av mat og medisiner til Cuba etter 38 års handelsblokade. Vedtaket krever at Cuba ikke kan få kreditt av banker eller USAs regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andre land kan derimot gå inn med lån og kreditt for Cuba.

Presset på Kongressen har vært stort de siste årene, særlig fra delstater hvor jordbruk er viktig. Handelskammeret har også vært en viktig pådriver for å heve handelsblokaden, som svært få nå ser hensikten med. Kongressen satt til langt inn i morgentimene i går før de kom til enighet om vedtaket, som vil bli formelt vedtatt seinere i uka.

Livsnødvendig

Både Senatet og president Clinton har sagt at de vil underskrive vedtaket, som - i tillegg til Cuba - også vil lette på USAs sanksjoner mot Sudan, Nord-Korea, Libya og Iran.

Det fattige Cuba kan få vanskeligheter med å kjøpe maten og medisinene landet trenger uten å få kreditt utenfra. Håpet er at de via et tredje lands kreditt kan skaffe seg de livsnødvendige varene. Kongressens vedtak hindrer også Cuba i å selge sine varer i USA.

Et gjennombrudd

Vedtaket har klare begrensninger, men regnes likevel som et gjennombrudd for å gjenoppta forbindelsen mellom USA og Cuba. Turister har lenge hatt muligheten til å reise til Cuba via tredjeland. Det er også opprettet enkelte flyruter hvor amerikanere kan reise direkte til Cuba.

Etter at USA opprettet handelsforbindelser med Kina var det vanskelig å forsvare handelsblokaden mot Cuba.

I tillegg har den juridiske prosessen rundt den kubanske båtflyktningen Elian Gonzalez skapt problemer i et valgår.

I kveld norsk tid kan seksåringen trolig sette seg på et fly hjem til Cuba sammen med sin far, stemor og halvbror. Hans mor druknet da hun forsøkte å flykte fra Cuba sammen med Elian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!